EU har tillsammans med läkemedelsföretagen Pfizer och Moderna hållit möten om möjligheten att uppdatera sina vaccin. Anledningen är farhågan om att den nya virusvarianten, omikron, kan vara mer resistent mot de vaccin som finns nu.
Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström, som Dagens Nyheter har pratat med, tyder mycket på att dagens vaccin fortfarande medför gott skydd mot allvarlig sjukdom, men att antikropparnas förmåga att neutralisera viruset verkar vara något sämre.
Han berättar även att uppdaterade mRNA-vaccin kan stå redo så tidigt som april, om ett beslut skulle komma att tas. EU har sedan tidigare ett avtal med bägge läkemedelsföretagen om möjligheten att byta ut doserna mot nya versioner.
– De behöver tre månader på sig för en uppdatering om vi väljer att trycka på knappen, säger Richard Bergström till DN.
Mer forskning om omikron är dock ett krav innan det eventuella beslutet tas.
– Vi behöver invänta mer data om den här varianten innan, säger Richard Bergström till tidningen.
LÄS MER:Omikron har inte stoppat reslusten inför jul
Andra vaccin långsammare
Pfizer och Modernas vaccin bygger på mRNA-teknik och är därför förhållandevis lätta att uppdatera när nya varianter uppstår. Att uppdatera mer traditionella vaccintekniker är svårare, om än möjligt, berättar Bergström.
– Det går att göra även med proteinvaccin som Novavax och helvirusvaccin som Valnevas, men då tar det mer tid, säger han till DN.
Totalt har 766 omikronfall bekräftats i 23 europeiska länder, uppger unionens smittskyddsmyndighet ECDC. Samtliga smittade var antingen asymtomatiska eller uppvisade milda symtom, och ingen har ännu avlidit till följd av omikronvarianten, uppger ECDC.
Myndigheten skriver även att allt fler bekräftade fall inte har kunnat härledas till utlandsresor, utan i stället som del av klusterutbrott inom landsgränser.
Totalt har 23 fall med omikronvarianten bekräftats i Sverige.