EU:s utrikeschef Federica Mogherini i samtal med den brittiske utrikesministern Boris Johnson under EU-utrikesministermötet i Bryssel.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini i samtal med den brittiske utrikesministern Boris Johnson under EU-utrikesministermötet i Bryssel.

EU backar Storbritannien om nervgiftsattacken

Den brittiske utrikesminister Boris Johnson står fast vid att Ryssland är direkt ansvarigt för nervgiftsattacken i Salisbury. Hans EU-kollegor uttrycker sitt fulla stöd till Storbritannien efter händelsen.

ANNONS

- Det ryska nekandet blir alltmer absurt, sade Johnson när han anlände till EU-utrikesministermötet i Bryssel under morgonen.

- Detta är en klassisk rysk strategi. De lurar ingen längre.

ANNONS

EU:s utrikesministrar skriver i ett gemensamt uttalande att de ser med yttersta allvar på Londons slutsats att Moskva bär ansvar för nervgiftsattacken mot den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal. De 28 ministrarna uttrycker sin "förbehållslösa solidaritet" med Storbritannien.

"Kommer följa noga"

Enligt Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) var stödet från EU-kollegorna mycket tydligt, liksom kravet på att få veta nervgiftets ursprung.

- Vi kommer ju att följa mycket noga vad som händer framöver och framför allt så vill man ju att Ryssland ska svara på varifrån man tror att det här kommer. Och de ska inte svara Sverige eller Tjeckien eller något sådant påhitt, säger Wallström efter mötet.

Om det kan bli aktuellt med sanktioner mot Ryssland vill hon ännu inte gå in på.

- Framför allt så vill man se vad OPCW har att säga och se hur Ryssland svarar på det här, säger Wallström i Bryssel.

ANNONS

OPCW står för Organisationen för förbud mot kemiska vapen.

Moskva nekar

Enligt den brittiska regeringen var det giftet Novitjock, framtaget i Sovjetunionen, som användes i attacken. Far och dotter Skripal hittades okontaktbara på en parkbänk i brittiska Salisbury den 4 mars.

Moskva har nekat till all inblandning, och i stället antytt att Storbritannien, Slovakien, Tjeckien, USA eller Sverige kan vara ursprungsland för giftet. Kreml kräver, i ett uttalande på måndagen, en ursäkt från Storbritannien om landet inte kan presentera några bevis på Rysslands inblandning.

Händelsen har utlöst en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland. Efter att Storbritannien förra veckan beslutade att utvisa 23 ryska diplomater svarade Ryssland häromdagen med samma mynt.

TT-Reuters

ANNONS