Från vänster: Tysklands utrikesminister Heiko Maas, EU:s utrikeschef Federica Mogherini, Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif, Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian och Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson i samband med tisdagens samtal.
Från vänster: Tysklands utrikesminister Heiko Maas, EU:s utrikeschef Federica Mogherini, Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif, Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian och Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson i samband med tisdagens samtal.

Enighet om att försöka rädda kärnenergiavtal

Både EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif är optimistiska om att nå en lösning kring Iranavtalet efter samtalen i Bryssel. Storbritanniens, Tyskland, Frankrike och Iran har enats om att fortsätta hålla sig till avtalet.

ANNONS

När det gäller tillståndet för kärnenergiavtalet i stort efter USA:s utträde använde Mogherini en liknelse för samarbetsklimatet som hon säger kom upp kring förhandlingsbordet.

- Vi har alla en släkting på intensivvårdsavdelningen, och vi vill alla få honom eller henne att lämna intensivvårdsavdelningen.

Den iranske utrikesministern sade inför mötet att han ser positivt på möjligheterna att trygga intressena för de länder som ännu står bakom kärnenergiavtalet med Iran (JCPOA).

ANNONS

Men Ali Akbar Salehi, chefen för Irans atomenergiorgan, är mer pessimistisk:

- Våra samtal med européerna är inte baserade på tillit. Jag är inte optimistisk om resultaten, säger han enligt den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

"På rätt spår"

Mogherini tog senare emot utrikesministrarna från Storbritannien, Tyskland och Frankrike för ett enskilt möte. Därefter skulle kvartetten i samlad tropp träffa Zarif, vilket tycks ha blivit en lyckad tillställning.

- Vi är på rätt spår, mycket kommer att avgöras av vad vi kan genomföra inom de kommande veckorna, en bra start, sade Zarif, enligt Reuters och betonade att politisk enighet nåtts.

Oron har varit stor för att USA:s avhopp från JCPOA ska medföra sanktioner även mot europeiska företag, om inte dessa avslutar sina kontakter till Iran.

- Tyvärr är det så att det kommer att bli svårt för många företag, för många affärer görs upp med banker som har aktivitet i USA och där företagen själva har aktivitet i USA och då kan man riskera att få någon form av negativ respons från USA:s sida. Det gör att det är en väldigt dålig situation, sade handelsminister Ann Linde (S) i samband med ett EU-ministermöte i Bryssel på måndagen.

ANNONS

Telefon från USA

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson sade inför mötet att samtalen bland annat skulle handla om hur europeiska företag ska kunna fortsätta göra affärer med Iran.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo passade på att ringa runt till de tre EU-tungviktarna inför mötet. Han betonade att USA och dess europeiska allierade delar ett starkt intresse av att förhindra Iran från att utveckla kärnvapen och motarbeta den iranska regimens destabiliserande agerande i regionen.

USA införde på tisdagen också sanktioner mot Irans centralbankschef Valiollah Seif och den Irakbaserade banken Al-Bilad för att ha fört över miljontals dollar till den libanesiska Hizbollahrörelsen.

"Är beslutsamma"

Mogherini sade efter mötet att alla parter beklagar att USA drar sig ur avtalet. Men EU och Iran har enats om att inom några veckor komma fram till förslag om hur det ekonomiska samarbetet i praktiken ska utvecklas, hur Irans olja och gas ska kunna exporteras, hur transporterna mellan Iran och EU kan utvecklas, hur banktransaktioner ska kunna utföras i Iran och hur affärsklimatet i Iran kan utvecklas.

- Vi vet att det är en svår uppgift, men vi är beslutsamma att göra det, sade Mogherini.

ANNONS

Ett avstämningsmöte på lägre politisk nivå ska hållas i Österrikes huvudstad Wien i nästa vecka.

För EU är situationen knivig. De transatlantiska banden till USA är starka och viktiga, inte minst säkerhetspolitiskt. Samtidigt finns redan slitningar på den ekonomiska sidan.

TT

Fakta: EU:s tunga utrikeskvartett

* Federica Mogherini, född 1973, tillhör socialdemokratiska PD i Italien och är EU:s utrikeschef sedan hösten 2014. Dessförinnan var hon utrikesminister i Matteo Renzis regering mellan februari och oktober samma år.

* Boris Johnson, född 1964, tillhör Konservativa partiet i Storbritannien, där han är utrikesminister sedan juli 2016. Han var dessförinnan bland annat EU-korrespondent i Bryssel på 1990-talet och borgmästare i London 2008–16.

* Jean-Yves Le Drian, född 1947, har länge tillhört Socialistpartiet i Frankrike och är en av de få ministrar i president Emmanuel Macrons regering som även var ministrar under företrädaren Francois Hollande. Le Drian är utrikesminister sedan maj 2017 och var dessförinnan försvarsminister från 2012.

* Heiko Maas, född 1966, tillhör socialdemokratiska SPD i Tyskland och blev utrikesminister så sent som i mars i år, då SPD till sist sade ja till en koalition med konservativa CDU/CSU. Maas var tidigare justitieminister från 2013 och ledde SPD i Saarland i 18 år fram till i våras.

ANNONS