Bagagekaos på Kastrup i Köpenhamn.
Under de senaste veckorna har strejk och personalbrist inte bara lett till inställda flyg, utan även till bagagekaos på många flygplatser runtom i Europa. Bild: Privat

Efter flygkaoset – så slipper du checka in ditt bagage

Strejk, personalbrist och inställda flyg har lett till kaos på flygplatser runt om i Europa – och att resenärer fått gå veckor utan sitt bagage. Men ett sätt att komma undan problemet, och spara pengar på köpet, är att undvika att checka in sitt bagage.

ANNONS

Många hemkomna och strandade resenärerna har på senare tid tvingats klara sig utan sitt bagage. Vissa i några dagar. Andra i flera veckor.

Men för att den som har planerat att resa iväg men vill undvika att fastna i det bagagekaos som råder på flygplatser runtom i Europa kan det vara värt att resa lite lättare – och slippa checka in sitt bagage.

– Uttrycket ”less is more” är klockrent när det kommer till packning, säger resebloggaren och fotografen Alex Waltner.

Alexander Waltner
Alexander Waltner driver resebloggen Swedish Nomad. Bild: Alexander Waltner

Organisering är A och O

Alex Waltner har rest runt i världen sedan 2013, och driver resebloggen Swedish Nomad. Då han tillsammans med sin flickvän har besökt runt 65 länder är han van vid att packa, och enligt Alex Waltner är det viktigaste att organisera.

ANNONS

– Desto bättre organisering, ju lättare blir det att packa och få med sig allt som behövs under resan.

När man packar inför en resa menar Alex Waltner att man ska tänka efter noga för att se till att det man packar med sig kommer att komma till användning. Han förespråkar därför att man ska börja med att ta fram allt man tror att man behöver ha med sig.

– Lägg det på golvet eller sängen och börja sedan sortera bort varje plagg och pryl en efter en. Ställ dig frågan ”kommer jag verkligen att använda denna?”. På så vis blir det lättare att välja ut det viktigaste och därmed få en lättare packning, säger han.

En person packar sin resväska med kläder som ligger utspridda på golvet.
För att bara ta med sig det man verkligen behöver kan ett bra sätt att få översikt över packningen att lägga ut allt över golvet eller sängen för att sedan sortera bland det. Genrebild. Bild: Pexels

Planera och anpassa packningen

För att veta vad man ska ta med och vad man ska välja bort kan det vara bra att tänka igenom vilken typ av resa det är man ska på och hur vädret ska se ut på resmålet.

– Planera sedan din packning utifrån detta så att du är förberedd på olika scenarier. Det är lätt att tänka att man behöver ta med sig så mycket som möjligt, men det är inte ovanligt att halva väskan ligger oanvänd i slutet av resan, säger Alex Waltner.

ANNONS

Andra saker att tänka på om man bara ska flyga med handbagage är att man behöver ha en mindre och lättare väska och att man bara får ta med sig en viss mängd vätska.

Enligt Alex Waltner kan man därför rulla sina kläder och använda packpåsar för att packningen ska ta så lite plats som möjligt, samt ta med sig lätta kläder och ha på sig plaggen som väger mest när man reser för att den ska väga så lite som möjligt.

Människor går med rullväskor.
Hur stora och tunga väskor man får ha med sig ombord kan skilja mycket mellan olika flygbolag. Genrebild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Kolla upp reglerna innan

Att resa med handbagage är dock inte lika lätt hos alla flygbolag, och för att undvika oväntade avgifter på flygplatsen bör man som resenär vara noggrann med att kolla upp hur reglerna ser ut på just det företag och den resa som man tänkt åka med.

Det är exempelvis upp till varje flygbolag att bestämma hur stort ditt handbagage får vara, och även om de flesta använder sig av dagens standard, där väskan får vara högst 56 x 45 x 25 centimeter.

Dessutom har vissa flygbolag, inte minst lågprisbolag som Norwegian och Ryanair, på senare tid börjat ta betalt även för handbagage, vilket kan vara bra att kolla upp innan man bokar sin biljett.

Men gemensamt för samtliga är att varje enskild vätskebehållare får max rymma 100 milliliter och ska tillsammans få plats i en 1 liters återförslutningsbar påse, om det inte gäller barnmat, dietmat, mediciner eller sprutor, samt att en hel del vassa och farliga föremål inte får packas med.

ANNONS

LÄS MER:Kathrines flyg ställdes in på grund av SAS-piloternas strejk – fastnade på Kreta

LÄS MER:Susanne blev inlåst på Landvetter efter solsemestern

LÄS MER:SAS-resenärer: Vi borde ha fått en förvarning

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS