Domstol benådar björn efter dödlig attack

En björn i Italien har fått behålla livhanken efter ett domstolsbeslut. Björnens vara eller inte vara diskuterades, efter att djuret dödat en löpare förra månaden. Men än är inte sista ordet sagt.

ANNONS
|

Det var i april som tragedin slog till i italienska alperna när en 26-årig man gav sig ut på en löptur. Där mötte han på en brunbjörn som gick till attack. Mannen dog i samband med mötet med björnen.

Efter händelsen inleddes en intensiv jakt på brunbjörnen av italienska myndigheter. Två veckor senare kunde den 17-åriga björnhonan hittas och fångas in, rapporterar AP. Lokala myndigheter har velat avliva björnen men en överklagan har gjort att beslutet hamnat i rätten.

En domstol i staden Trento har nu fått besluta om björnen i fråga borde avlivas och under fredagen kom rätten fram till att stoppa den planerade avlivningen av björnhonan.

ANNONS

Men avlivningen är bara temporärt stoppad fram tills 26 juni. Men björnen riskerar att behöva vänta på beslut om dess framtid tills december i år. Djurrättsaktivister har nämligen startat en process för att få björnen flyttad till ett avgränsat område i naturen där den inte kan komma åt människor.

Familjen: Låt björnen leva

Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa ville också ledamöterna i den domstol som beslutade om björnens avlivning i fredags ville veta mer från obduktionen av den dödade 26-åringen.

Varför björnen attackerade mannen är oklart, men en teori är att han sprang i närheten av honans ungar. 26-åringens anhöriga har i sin tur önskat att björnen ska få fortsätta att leva.

Samtidigt menar lokala myndigheter att dödsfallet hade kunnat undvikas om man tilläts avliva björnen som också låg bakom attacken på två personer 2020. I det fallet dog ingen av de attackerade.

Brunbjörnar har blivit vanligare i de italienska alperna efter att nästan varit utrotade för drygt två decennium sedan. Enligt AP har ett projekt, sponsrat av EU, där björnar förts från Slovenien till Italien gjort att björnpopulationen i landet vuxit. Föräldrarna till den björn som dödade 26-åringen var två av björnarna som förflyttades från Slovenien till Italien.

LÄS MER:Norsk vädjan: Mata inte björnen – du dödar den

LÄS MER:Fyra rovdjursarter är hotade – ändå sker jakt på samtliga

LÄS MER:Borås djurpark utreds efter larm om fel på elstängslet hos björnarna

ANNONS