USA:s expresident, den republikanske presidentaspiranten Donald Trump, har åtalats för fjärde gången.
USA:s expresident, den republikanske presidentaspiranten Donald Trump, har åtalats för fjärde gången. Bild: Seth Wenig/AP/TT

Dom hindrar inte Trump att bli president

Donald Trump har åtalats igen, den här gången för att olagligt ha försökt påverka valutgången i delstaten Georgia.
Samtidigt pekar mycket på att han utses till Republikanernas presidentkandidat inför valet 2024.
– Det finns ingenting i den amerikanska författningen som förhindrar en dömd person att bli president, säger USA-experten Dag Blanck.

ANNONS

Den tidigare detta presidenten ska enligt åtalet ha bett Georgias valansvarige Brad Raffensperger att ”hitta” nästan 12 000 röster, vilket skulle säkra en seger i delstaten.

Andra utredningar har lett till att åtal tidigare väckts mot Trump i New York, Florida och Washington DC. Sammanlagt är Trump nu åtalad för totalt 91 brott i fyra olika mål. Själv nekar han till alla anklagelser och kallar det senaste åtalet för "riggat" och "en häxjakt".

Samtidigt är Trump mitt upp i kampen om Republikanernas presidentkandidatur inför valet i november 2024. Även om han döms för något av brotten finns det inget som pekar på att han inte kan fortsätta driva kampanj, enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

ANNONS

– Inget i den amerikanska författningen hindrar en dömd person från att bli president. Det finns ett exempel från presidentvalet 1929 när socialistpartiets kandidat drev sin kampanj från fängelset. Han vann inte valet, men det var i alla fall fullt möjligt att driva kampanjen, säger han.

"Konstitutionell kris"

TT: Kan kan häktas?

– Det blir en häktningsförhandling, och då kommer han att få svara på frågan om han är skyldig eller inte skyldig. Han kommer med stor säkerhet att säga att han inte är skyldig. Därefter blir han häktad, följt av en diskussion om han ska kvarhållas eller släppas. Hittills har han släppts varje gång, eftersom man litar på att han kommer tillbaka till rättegången.

Vad riskerar han för straff?

– Jag utgår från att det är fängelsestraff, sedan får man se hur långt det blir i sådana fall.

Vad händer om han vinner valet och blir president samtidigt som rättsprocesserna pågår?

– Det vet man inte. Jag utgår från att det skulle bli en konstitutionell kris, men det är vad amerikanerna kallar för okänd mark. Man har aldrig varit med om det tidigare.

Skulle han kunna styra som president från fängelset?

– När Trump var president var det också prat om att han skulle åtalas, men då hette det att man inte skulle åtala en sittande president eftersom det stör hans jobb. Om han blir president utgår jag från att han skulle avtjäna straffet när hans mandatperiod gått ut.

ANNONS

Har stärkt Trump

Om Trump blir president igen, varför kan han inte benåda sig själv i Georgia?

– Presidenten har en speciellt makt att benåda dömda men det gäller bara federala brott. Det är skillnad på åtal på federal och delstatlig nivå. Nu finns fyra åtal mot Trump, två är delstatliga och två är federala. Om han döms i Georgia kan han inte benåda sig själv.

Hur har stödet för Trump påverkats av åtalen?

– De tidigare åtalen har bara stärkt honom i opinionen. Man skulle ju tro att det var tvärtom. Kandidater som åtalas för allvarliga brott borde inte gå framåt i opinionen, men Trump gör det. Det visar vilket grepp han har om det republikanska partiet, en stor andel av den amerikanska befolkningen står vid hans sida i vått och torrt. Det man kan fråga sig är var gränsen går.

Fakta: Stödet för Donald Trump

Expresident Donald Trump leder stort i opinionsmätningarna om vem republikanska väljare vill se som partiets presidentkandidat inför valet 2024.

I nuläget har Trump ett stöd på 54,5 procent, enligt en sammanställning av tio nationella mätningar som oberoende Real Clear Politics gjort.

På andra plats, nästan 40 procentenheter efter, kommer Floridaguvernören Ron DeSantis med ett stöd på 14,8 procent. På tredje plats ligger entreprenören Vivek Ramaswamy som 6,3 procent vill se som presidentkandidat.

Donald Trump leder även i de viktiga primärvalsdelstaterna Iowa och New Hampshire.

Källa: Real Clear Politics

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS