Republikanernas majoritetsledare Mitch McConnell.
Republikanernas majoritetsledare Mitch McConnell.

Dödläge om budgetpengar i senaten

Senaten ska natten till måndag lokal tid rösta om ett förslag för fortsatt finansiering av USA:s statsapparat, enligt republikanerna. Men läget är låst i förhandlingarna om förslagets innehåll. Nu vill president Donald Trump att senaten ändrar majoritetsreglerna.

ANNONS

USA har slagit i skuldtaket och tillfälliga lösningar har hållit statsapparaten i gång. Men den senaste fristen gick ut vid midnatt i fredags lokal tid. En ny lösning fick inte tillräckligt med stöd i senaten – och nedstängningen var ett faktum.

Om dödläget fortsätter bör Republikanerna använda "atomvapenalternativet" och lägga fram ett mer långsiktigt förslag som bara kräver enkel majoritet, 51 röster, skriver Trump på Twitter.

Men en sådan lösning tillbakavisades omgående av hans eget republikanska parti.

"Republikanerna är emot att förändra reglerna", meddelade en av talesperson för den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell i ett e-postmeddelande, rapporterar Reuters.

ANNONS

Skyller på varandra

Tidigare sade McConnell själv i ett uttalande att "jag kan försäkra er om att vi kommer att rösta klockan 01 på måndag, om det inte finns en önskan om att det ska ske tidigare".

Nuvarande regler kräver tre femtedelars majoritet, normalt 60 av 100 röster, för att få igenom bestämmelser om finansiering av federala myndigheter.

Hundratusentals anställda inom offentlig sektor har beordrats att stanna hemma utan lön, men särskilt viktiga samhällsfunktioner som polis och militär berörs inte.

President Donald Trumps republikaner anklagar demokraterna för nedstängningen, och vice versa.

De två partierna satt i möten under hela lördagen, men enligt CNN har inte Mitch McConnell pratat med demokraternas minoritetsledare Chuck Schumer. Uttalanden från båda sidor vittnar om ett låst läge.

"Som Jell-O"

Demokraterna håller fast vid krav på att förslaget måste innehålla skydd för hundratusentals papperslösa som kommit till USA som barn, medan republikanerna inte vill förhandla i just den frågan förrän demokraterna säger ja till en lösning som kan öppna myndigheterna igen.

Schumer säger att båda sidor har varit nära att enas, men att presidenten då backat ur.

- Att förhandla med president Trump är som att förhandla med Jell-O, säger Schumer, och syftar på en välkänd amerikansk gelédessert.

ANNONS

- Det är omöjligt att förhandla med någon som rör sig konstant.

Förhoppningen är ändå att det ska finnas en tillfällig lösning på plats innan de många anställda vid amerikanska myndigheter ska till jobbet på måndag morgon.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Nedstängning i USA

Sedan 1990 har USA:s statsapparat stängts ned fyra gånger eftersom kongressen inte kunnat enas om budgeten. Senast var 2013, och då fick över 800000 myndighetsanställda stanna hemma utan lön under två veckor.

En nedstängning innebär att alla federalt finansierade myndigheter som inte anses tillräckligt samhällsviktiga stängs och att de anställda tvingas till ledighet utan lön. Försvar och polis kommer inte att beröras.

ANNONS