Kivifågeln är Nya Zeelands nationaldjur. Det är ett nattaktivt djur som saknar flygförmåga och tillbringar dagarna i hålor i marken.
Kivifågeln är Nya Zeelands nationaldjur. Det är ett nattaktivt djur som saknar flygförmåga och tillbringar dagarna i hålor i marken. Bild: AP

Djurpark i Miami skapar uppror i Nya Zeeland

En djurpark i Miami, Florida, har fått gå ut med en offentlig ursäkt efter en att en film som visar hur djurskötare klappar och hanterar en kivifågel blivit viral. Filmen fick stor spridning i Nya Zeeland och tusentals personer har nu skrivit under en namninsamling för att stoppa djurparkens hantering av fågeln, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Tusentals nyzeeländare har upprörts över en video som delats på Twitter som visar hur en kivifågel på en djurpark i Miami, USA, hanteras. På bara ett dygn har filmen på fågeln fått över 200 000 visningar.

”Det är så skrämmande att se hur denna stackars kivifågel behandlas på Miami Zoo. Jag är så arg över det här. Den hålls vaken under dagen trots att det är en nattaktiv art. Den springer för att gömma sig i en mörk låda så öppnar de locket”, skriver en användare på Twitter om videon.

Fågeln som fått namnet Pāora kläcktes i USA och är en del i ett avelsprogram för arten. Djurparken har sedermera låtit besökare betala 25 dollar för att få träffa kivin.

ANNONS

I filmen ser man en hand som kliar fågeln och hur djurskötaren sedan släpper tillbaka fågeln i sin bur. Fågeln springer då in i en en låda och gömmer sig i ett mörkt hörn och väntar på att djurskötaren ska stänga locket till lådan.

”Han ställer sig där tills det blir mörkt. Sen väntar man typ fem sekunder”, säger djurskötaren och öppnar sedan locket igen för att visa besökarna fågeln som i skydd av mörkret har tagit sig längre in i lådan.

Premiärminister: ”Stolta över vår nationalfågel”

Den nyzeeländska nationalfågeln kivin är ett nattaktivt djur. De saknar flygförmåga och tillbringar dagarna i hålor i marken.

Kort efter att videon blev viral startades en namninsamling för att rädda fågeln från djurparken.

”Han utsätts för starkt lysrörsljus fyra dagar i veckan och hanteras av dussintals främlingar som klappar honom på hans känsliga morrhår, skrattar åt honom och han visas upp som en leksak” står det i namninsamlingen som på bara ett dygn fått över 12 000 underskrifter.

Djurparken har efter händelsen fått motta mängder med klagomål och upprörda kommentaren och har nu gått ut med en ursäkt. Djurparkens talesperson Ron Magill säger i en intervju att djurparken ”gjort ett stort misstag” och att han ”gått direkt till djurparkschefen och sagt att de hade upprört en hel nation”, skriver The Guardian.

ANNONS

Nya Zeelands premiärminister Chris Hipkins har kommenterat händelsen och säger att ”detta visar att nyzeeländare är stolta över vår nationalfågel”.

Djurparken har nu slutat låta besökare träffa fågeln och säger att Pāora nu kommer att slippa utsättas för det starka lysrörsljuset.

”Vi lyssnade på alla som skrivit till oss – och det var det många som gjorde”, säger djurparkens talesperson enligt The Guardian.

LÄS MER:Här är alla nyheterna på Borås djurpark 2023

LÄS MER:Svenska djurparker säkra trots olyckor

LÄS MER:Världens äldsta panda död

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS