"Det var kaos på flygplatsen"

På lördagskvällen landade Johanna Strömberg med den första flighten från kuppförsökets Istanbul till Landvetter. – Det var fullständigt kaos på flygplatsen, säger hon.

ANNONS

Johanna Strömberg från Vänersborg var på väg hem från Shanghai med en planerad mellanlandningi Istanbul. Redan i luften över Asien fick hon veta vad som var på gång på marken i Turkiet.

– De hade på live-tv i business class där de visade rapporter direkt från Istanbul, säger Johanna Strömberg.

Hon berättar att planet först blev omdirigerat till turistorten Antalya, och sedan till Bodrum. Efter tre timmars väntan där fick resenärerna kliva ombord igen och flyga vidare till Istanbul.

– Det var fullständigt kaos på flygplatsen där, säger hon.

Till en början märkte hon ingenting av oroligheterna, men ute i den stora hallen där alla informationsdiskar finns rådde en uppiskad stämning.

ANNONS

– När fler och fler flighter ställdes in växte frustrationen och det slutade med att folk stod på diskarna, det var slagsmål, folk skrek och buade och applåderade, säger Johanna Strömberg och fortsätter:

– Jag brukar inte vara rädd, men då blev jag faktiskt lite orolig.

Till slut fick hon en plats på Turkish Airlines flight mot Göteborg, och landade strax efter halv sju i går kväll.

– Jag hade en del tur, för alla flighter till hela Norden var inställda utom den här till Göteborg.

Planet var bara halvfullt, berättar hon, och nästan alla passagerare tycktes vara turkiska fotbollsspelare på väg till Gothia cup. Kanske var det därför som planet trots allt kom iväg?

– Jag vet inte om det är Gothia cup som jag ska tacka, säger Johanna Strömberg och skrattar.

Flygplatsen i Istanbul öppnade pålördagseftermiddagen igen, men charterresor till Turkiet är nu inställda och rese­bolag ger sina drabbade kunder full återbetalning.

Sedan i natt avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla icke nödvändiga resor till Turkiet. Svenskar på plats uppmanas att hålla sig inomhus, försöka hålla sig informerade och höra av sig till anhöriga.

– Det här är en populär turistdestination så det rör sig om en hel del inställda resor, säger Charlotte ­Periasamy vid Swedavia.

ANNONS

Ving, med 2600 gäster i Antalya-, Bodrum- och Dalamanområdena, ställer in alla resor till Turkiet från och med i dag och fram till på tisdag, i avvaktan på att UD:s rekommendationer ska förändras.

Hemresorna berörs däremot inte utan flygen går hem på planerad tid.

– Det rullar på och flygplatserna är öppna och det är inga konstigheter. Vi har haft kontakt med vår personal på plats och det har varit lugnt. Det har varit en del demonstrationer på våra resmål under natten, men inga våldsamheter, säger informationschef Magdalena Öhrn.

Fritidsresor ställer in helgens resor till Turkiet medan hemvändande flyg kommer att gå som planerat. Bolaget har 1700 resenärer på plats i Turkiet.

– När UD går ut med förändrad reseinformation så gäller det tills vidare och då förhåller vi oss till det, Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor.

– Under tiden flyger vi ner med tomma plan och plockar upp resenärer enligt plan.

Även Apollo ställer in lördagens och söndagens resor från Sverige till Turkiet. Resebolaget har 800 resenärer på plats och bolaget står i kontakt med dem som skulle ha åkt hem under helgen.

– Vi följer noga vad som händer och UD:s rekommendationer. Det är lite svårt läge, det är bäst att bara stå still just nu, säger Ann-Sofie Olsson, pressansvarig på Apollo.

ANNONS
ANNONS