Desperation vid kollapsad tunnel – räddningsarbete drar ut på tiden

Stämningen utanför den raserade tunneln i Uttarakhand i Indien börjar bli allt mer pressad. Trots många försök har man inte ens kommit halvvägs in till de 41 personerna som är fast – och deras anhöriga börjar tappa tålamodet.

ANNONS

På söndagsmorgonen den 12 oktober rasade en del av en tunnel som håller på att byggas i den nordindiska delstaten Uttarakhand. 41 arbetare fastnade inne i tunneln och har suttit fast där sedan dess.

Räddningsinsatsen är nu inne på sin nionde dag och har hittills gått dåligt. Borrar har gått sönder och dragit ut på tiden.

Planen med att försöka placera in ett nytt rör för att hjälpa arbetarna att ta sig ut fick avbrytas på fredagen, efter att man hörde ett högt ljud som lät som att något höll på att spricka. Indiska NDTV beskriver det som att ljudet fick panik att bryta ut bland räddningsteamet då man fruktade en ny kollaps.

ANNONS

För att få ut arbetarna krävs det att man gör ett 60 meter långt hål. Hittills har räddningspersonal bara lyckats ta sig 24 meter in i rasmassorna, trots att en ny borrmaskin flögs in så sent som på lördagen.

Arbetare får mat och antidepressiva genom litet rör

Sedan tunneln rasade har myndigheterna använt sig av ett smalt rör för att skicka in mat, vatten och mediciner. Enligt NDTV får arbetarna tillgång till torkad frukt, multivitaminer och antidepressiva, såväl som vatten och inte minst syre.

Byggarbetarna uppges vara svaga och desperata men vid liv. Hundratals anhöriga har samlats vid rasplatsen där de kan prata med de instängda via radio. Även de börjar bli allt mer desperata.

En av dem är Maharaj Singh, vars bror sitter instängd i tunneln. Han har campat utanför tunneln tillsammans med sin andra bror och brorson. Till Press Trust India säger Singh att hans bror har börjat låta väldigt svag på rösten.

– Det gick knappt att höra honom, säger Maharaj Singh.

– Vi börjar nå slutet av vårt tålamod. Vad mer kan jag säga?

Enligt BBC uppstod en konfrontation mellan familjerna och räddningstjänsten på lördagen. De har utfört protester i området för att påskynda borrningen.

ANNONS

Landets premiärminister Narendra Modi har försökt försäkra familjerna om att "federala och statliga räddare arbetar ständigt" för att rädda arbetarna.

– Moralen hos de instängda arbetarna bör hållas uppe, sa han enligt BBC.

Planen är nu att man ska försöka gå in ovanifrån och borra ett 90 centimeter brett hål som arbetarna ska kunna pressa sig ut igenom. Men även detta väntas vara tidskrävande. Räddningsmyndighetens talesperson Deepa Gaur beräknar att borrningarna från den nya vinkeln kan ta upp till fem dagar.

LÄS MER:Krisen i tunneln – nytt borrningsschakt övervägs

LÄS MER:Paniken i tunneln: Knak stoppade borrningen

LÄS MER:Tunnel rasade – minst 40 instängda

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS