De spelar om Libanons framtid

Pengar, ära och Libanons presidentpost står på spel. I sällskapsspelet Machrou3 Ra2is, A Game of Corruption är alla medel tillåtna – på samma sätt som det är i Libanon i verkligheten. Här är spelet som skapades som en protest mot krisen i landet.
– Du vet inte vem som är korrupt eller inte, säger spelutvecklaren Jean-Michel Chemaly.

ANNONS
|

Runt ett bord med skum belysning i en stadsdel i Beirut sitter en grupp vänner i var sin skinnfåtölj. Framför dem ligger en spelplan med Libanons karta och spelkort i flera högar. Var och en håller i ett kort med en antik stol, symbolen för makt, på baksidan. Det är det viktigaste kortet av alla – det avgör om du ska spela korrupt eller rent spel.

– Det är precis som i det verkliga livet. Du vet inte vem som är korrupt eller inte, säger Jean-Michel Chemaly, som utvecklat spelet.

Han är en av grundarna till spelföretaget SuperHeated Neurons, som i vintras gav ut spelet som ligger på bordet: Machrou3 Ra2is, A Game of Corruption. Idén är att bokstavligt talat spela Libanons politiska spel, från att kampanja till att slåss om presidentposten, antingen genom bluff eller rättvist spel.

ANNONS

– Du ska försöka lista ut vem som är på din sida, vare sig du är korrupt eller ärlig, och sedan spela tillsammans, säger Jean-Michel Chemaly.

Allt startade 2019, när Libanons gator och torg togs över av månadslånga protester mot korruption och fusk i politiken. Slagordet “Vi menar er allihop" riktades mot hela den politiska eliten – bankirer, storföretagare och politiker. Det var då som en vän till Jean-Michel Chemaly, Benoit Khayat, kom på idén att göra ett spel om vad som hände.

– Människor som missbrukar makten finns överallt. Vi ville tackla det från ett libanesiskt perspektiv, säger Jean Michel Chemaly.

Värsta krisen sedan 1850

Nära fyra år senare har inte mycket förbättrats i Libanon. Protesterna må ha ökat medvetenheten om korruption, men landet har sjunkit djupt ned i en ekonomisk kris, enligt Världsbanken en av de värsta sedan 1850-talet. Den libanesiska liran har förlorat svindlande 97 procent i värde och inflationen är nu bland de högsta i världen. Miljontals libaneser har förlorat nästan alla sina besparingar, och hindras av bankerna från att ta ut det lilla som finns kvar.

Landet befinner sig också i ett politiskt vakuum sedan förra årets val, då fler reformsinnade kandidater än någonsin tidigare röstades in, 13 procent jämfört med tidigare 3 procent. Men man har varit utan president sedan dess. Och ingen har ännu ställts till svars för den dödliga explosionen i Beiruts hamn 2020.

ANNONS

– Vi har ingenting att säga till om i politiken här. Det var därför vi gjorde spelet, för att bidra till en förändring, säger Rana Zaher som gjort illustrationerna till Machrou3 Ra2is.

Hon designade spelet som “något du hittar i mormors garderob", och som för tankarna till Libanons svunna gyllene era. Kartan på spelplanen har tummade kanter och ditmålade fläckar. Alla figurer i spelet bär kläder från förra seklet. En av dem röker en lång, smal cigarett; en annan fotograferar med en lös blixt i handen. Och en man med röd fez håller i en antik revolver.

– Jag nämner inga namn men figurerna är baserade på riktiga personer, säger Rana Zaher med ett leende.

Tittar tillbaka

Alla reformvänliga karaktärer har hon ritat i varmt rött, och de korrupta i gröna nyanser.

– Grönt är en symbol för sjukdom och död. Och så är det pengarnas färg förstås. säger hon.

Tanken med att försätta spelet bakåt i tiden var att ställa frågan om allt verkligen var så bra förr.

– Vi ville veta hur vi har kommit dit vi är idag. Och för att förstå det måste vi ta oss tillbaka i tiden, säger Jean-Michel Chemaly.

SuperHeated Neurons är inte de enda som gjort brädspel av politik. 2019 kom det indiska spelet Shasn, där frågor om etik och moral avgör om du är en idealist, kapitalist eller “showman". Inför julen 2021 släppte människorättsorganisationen Civil Rights Defenders spelet Dictator of Sweden, där du ställs inför uppgiften att antingen skydda demokratin eller ta över som diktator.

ANNONS

Flera år tidigare startade det tyska spelet Puerto Rico en debatt om de traditionella brädspelens vara eller icke vara. Spelets premisser, att skeppa så mycket råvaror som möjligt från ön till Europa, är typiska för många brädspel, som ofta har en kolonial inramning och handlar om att erövra och exploatera. Ravensburger släppte till sist en uppdaterad version av spelet, som utspelar sig efter tiden under det spanska imperiet.

”Universellt budskap"

I Libanon har Machrou3 Ra2is sålt i mer än 700 upplagor, en ansenlig siffra för litet land. Spelet säljs också utomlands, främst i Dubai där SuperHeated Neurons också är etablerade.

– Spelet har ett universellt budskap som alla kan relatera till. Det handlar om kampen mellan gott och ont, säger Jean-Michel Chemaly.

Runt bordet i Beirut har spelomgången nästan kommit till sin ända. Det är dags att rösta i presidentvalet, vilket ger upphov till en animerad debatt mellan spelarnas olika karaktärer.

– Det är bevis på en lyckad spelrunda! När det slutar med en halvtimmes lång diskussion vet man att det varit en bra omgång, säger Jean-Michel Chemaly.

LÄS MER:Rädsla vid gränsen för nytt storkrig mellan Israel och Libanon

LÄS MER:Flera protester mot Sverige efter koranbränningen

LÄS MER:Stor raketattack från Libanon mot Israel

ANNONS