Utredare som har diskuterat aktiv dödshjälp på den danska regeringens uppdrag är övervägande för att det ska införas. Arkivbild.
Utredare som har diskuterat aktiv dödshjälp på den danska regeringens uppdrag är övervägande för att det ska införas. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Danska utredare: Inför aktiv dödshjälp

Aktiv dödshjälp bör införas i Danmark, anser en näst intill enig grupp som har utrett saken på regeringens uppdrag.

ANNONS

Sju av åtta utredare i Utskottet för en mer värdig död anser att dansk lag bör ändras så att människor på något vis får möjlighet att bestämma själva hur deras liv ska avslutas.

Utskottet ska ta fram ett underlag som ska "hjälpa till att nyansera" regeringen när den ska fatta beslut om en "dansk modell för en mer värdig död". I gruppen ingår bland andra en präst, en person som arbetar på äldreboende, en företrädare för patientföreningar och professorer i hälsorätt respektive moralfilosofi.

De skiljer sig något i fråga om vad som ska legaliseras. Fyra av dem anser att det ska bli möjligt att skriva ut dödliga läkemedelsdoser inom den palliativa vården. Två anser att läkare ska få möjlighet att hjälpa patienter som dessa att ta läkemedel som tar deras liv. En av utredarna anser att det ska vara möjligt att ingå avtal med sina anhöriga om att de får hjälpa till att avsluta ens liv i ett sådant fall.

ANNONS

En av personerna anser att lagen inte ska ändras. Två personer som tidigare ingick i utskottet lämnade det tidigare i år i protest då de ansåg att urvalet var alltför viktat mot en positiv syn på dödshjälp.

– Jag är, liksom en stor majoritet av danskarna, personligen en stark förespråkare av att vi får aktiv dödshjälp i Danmark, sade statsminister Mette Frederiksen (S) i ett tal förra sommaren.

ANNONS