Guvernör Sergej Melikov omfamnar en kvinna vid en ortodox kyrka i Derbent, dagen efter attackerna i två städer i Dagestan.
Guvernör Sergej Melikov omfamnar en kvinna vid en ortodox kyrka i Derbent, dagen efter attackerna i två städer i Dagestan. Bild: Sergej Melikov på Telegram/AP/TT

Dagestan: Dödade präst och tände eld på kyrkan

Ett tiotal poliser och flera civila – bland dem en präst – dödades i attacker mot en synagoga och två kyrkor i ryska Dagestan på söndagskvällen.
Totalt dödades minst 20 personer, enligt den oroliga delrepublikens hälsominister.

ANNONS

– Till följd av terroristattacken i Machatjkala och Derbent skadades 46 personer, däribland civila och poliser, uppger hälsominister Tatiana Beljajeva.

Tidigare på måndagen uppgav delrepublikens guvernör Sergej Melikov på Telegram att fler än 15 poliser dödats i attackerna. Ytterligare flera uppges vara svårt skadade.

Enligt Melikov skyddade poliserna civila "på bekostnad av sina liv". Bland de bekräftade civila dödsfallen finns en 66-årig ortodox präst, som angriparna uppges ha skurit halsen av innan de tände eld på kyrkan.

Ortodox högtid

Efter attackerna har tre dagars landssorg utlysts i Dagestan, som är en fattig, övervägande muslimsk delrepublik invid Kaspiska havet. Liksom grannrepubliken Tjetjenien har Dagestan länge präglats av oroligheter.

ANNONS

Angreppen i Machatjkala och Derbent skedde i princip samtidigt. Bland annat sattes en synagoga tillhörande regionens lilla judiska minoritet i brand. Dåden skedde i samband med den ortodoxa pingsten, som firades under söndagen.

Rysslands antiterrorbyrå har beskrivit händelserna som terrorattentat och uppgett att fem beväpnade män "eliminerats".

Gripna för Moskvadåd

Ingen har hittills tagit på sig ansvaret för attackerna.

Islamistiska grupperingar i området för sedan länge en blodig kamp mot styret i Moskva.

I april uppgav den ryska säkerhetstjänsten FSB att fyra personer gripits i Dagestan, misstänkta för inblandning i planeringen av den dödliga attacken mot en konserthall i Moskva i mars. Terrorrörelsen IS tog på sig dådet, som kostade fler än 140 människor livet.

Ryska FSB-styrkor under en insats kopplad till attackerna i delrepubliken Dagestan.
Ryska FSB-styrkor under en insats kopplad till attackerna i delrepubliken Dagestan. Bild: Rysslands antiterrorbyrå via AP/TT
Den brända synagogan i Derbent efter attacken.
Den brända synagogan i Derbent efter attacken. Bild: Sergej Melikov på Telegram/AP/TT

Fakta: Dagestan

Den ryska delrepubliken Dagestan ligger i norra Kaukasien, med gräns mot Kaspiska havet, Azerbajdzjan och Georgien. Området har cirka tre miljoner invånare på en yta något större än Danmarks.

Dagestan hyser över 30 etniska grupper. De största folken är avarer, darginer, kumyker och lezginer. Så gott som samtliga invånare är sunnimuslimer och endast knappt fem procent är etniska ryssar.

Sedan separatister i grannrepubliken Tjetjenien krossats av ryska styrkor i början av 2000-talet fick det kaukasiska upproret ett nytt centrum i Dagestan, med flera löst sammanknutna rebellgrupperingar som strider mot det ryska styret. 2007 utropade rebeller i Dagestan en islamisk stat, det så kallade Emiratet Kaukasien.

Grupperingarna kräver självständighet och islamistiskt styre i den fattiga regionen, som länge präglats av omfattande arbetslöshet, våld och korruption.

ANNONS