Genomsnittsåldern för när unga i Finland och unga i Kroatien flyttar hemifrån skiljer sig stort – närmare bestämt 10 år och 4 månader.
Genomsnittsåldern för när unga i Finland och unga i Kroatien flyttar hemifrån skiljer sig stort – närmare bestämt 10 år och 4 månader. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Då flyttar unga vuxna i EU hemifrån

Unga vuxna i Sverige är näst tidigast i EU när det gäller att lämna föräldrahemmet. Genomsnittsåldern i unionen ligger på 26,3 år. Men på flera håll i södra och östra Europa går flyttlasset när man är ännu äldre.

ANNONS

Finland toppar listan över de EU-länder där unga flyttar hemifrån tidigast. I genomsnitt är unga finländare 21,4 år när de flyttar för att inleda vuxenlivet.

Sverige och Danmark delar på andraplatsen.

I båda länderna är genomsnittsåldern för att flytta hemifrån 21,8 år, allt detta enligt statistik från Eurostat. På tredje plats ligger Estonia, där unga packar ihop ett år senare, vid 22,8 år.

Jämfört med samma siffror för andra EU-länder flyttar unga vuxna i de nordiska länderna ganska tidigt. Den europeiska genomsnittsåldern för att göra det landar på 26,3 år.

Längst ner på listan ligger Kroatien.

ANNONS

Unga kroater brukar bo kvar hos familjen fram tills att de är 31,8 år och i Slovakien är det dags vid 31 år.

Liknande siffror hittas även i södra Europa, bland annat i Grekland, Spanien och Italien. Även här är det vanligt att människor flyttar från föräldrahemmet först när man har passerat 30-åldersstrecket.

Kroatien låg sist på listan även förra året. Då berättade Nikola Baketa, forskare vid Institutet för social forskning i Zagreb, att otrygga anställningar och låga löner är bidragande faktorer till varför många unga kroater bor kvar hemma hos föräldrarna så länge.

Hur bostadsmarknaden fungerar i landet är ytterligare en faktor som spelar in.

– Priser på bostadsrätter och hyresrätter i Kroatien är höga. Dessutom är hyrorna inte stabila. Här finns det inga långsiktiga hyrespolicyer eller bostäder med överkomliga priser som skulle underlätta för unga människor att stå på egna ben, sa han till sajten Total Croatia.

Eurostats siffror visar också att unga kvinnor i EU flyttar tidigare än män i samma åldersgrupp.

LÄS MER:Italiensk mamma vann i rätten: Får vräka sönerna

LÄS MER:Flyttade hemifrån som 16-åring – för att bo på tåg

LÄS MER:Listan: Allt du behöver till köket när du ska flytta hemifrån

ANNONS