Clinton öppnade den farligaste luckan för Trump

Inga stora överraskningar. Snarare en förfäktning inför kommande debatter. Donald Trump och Hillary Clinton förstärkte det förväntade. Och kommer att fila ytterligare på argumenten.

ANNONS
|

Donald Trump hade bestämt sig för att attackera handelsavtalen – och särskilt Nafta – som han anser försämrar för amerikanska företag och som innebär att jobb försvinner till Mexiko och Kina. Han anklagade Clinton för att vara för alla avtal, inklusive TTIP, som just nu förhandlas mellan USA och EU.

– Jag kommer att anklagas för allt, sade Clinton och skrattade.

Clinton hade beslutat sig för att använda skrattet som vapen mot Trump som i sin tur valde att avbryta tjugofem gånger under de första tjugosex minuterna.

Trump höll sig genomgående till det korrekta utrikesministern när han talade till och om Clinton. Gamla titlar hänger med i de här sammanhangen. Men Clinton valde att kalla Trump för Donald från den stund de tryckte varandras händer då debatten inleddes. Det är ett sätt att tona ned den andra kandidaten. Begreppet min motståndare är nästa steg för att förklena.

ANNONS
LÄS MER:Trump gav Elaine Eksvärd mardrömmar Det kom inte fram mycket nytt i sak under den en och en halvtimma långa utfrågningen. Trump drog in Clintons drygt 33 000 raderade epostmeddelanden, Clinton påminde om att Trump lett kampanjen mot Obama genom att hävda att han inte är född på Hawaii. Trump beskrev sig som en framgångsrik affärsman, Clinton ifrågasatte hans skicklighet.

Men Hillary Clinton öppnade den för Trump farligaste luckan genom att hävda att han inte betalat federal skatt. Han gjorde en slängig kommentar, mitt under hennes utläggning, om att han är smart och utnyttjar skattereglerna. Trump har ännu inte offentliggjort sina deklarationer och säger att han tänker göra det – mot sina advokaters rådgivning – om Clinton publicerar de raderade mejlen.

LÄS MER:Tio tv-ögonblick som avgjorde presidentvalet Detta kan bli en allvarlig belastning för Trump om Clinton lyckas hålla uppe trycket. Om det visar sig att Trump endast betalat lokal kommunalskatt och inte federal statlig skatt innebär det att han inte bidragit med en enda cent till försvaret och andra statliga utgifter. Svaret att staten slösar bort skattepengarna är ett dåligt argument när alla andra – som kommit över en viss inkomstnivå – måste betala oberoende vad de tycker om den förda politiken och statsutgifterna. En stor del av amerikanerna tjänar dock så lite att de inte når upp till nivån där statlig skatt måste betalas.
LÄS MER:Hillary avbröts en gång i minuten av Trump Det är frivilligt för presidentkandidaterna att offentliggöra sina deklarationer men samtidigt kutym att göra det. Clintons anklagelser om att Trump aldrig betalat federal skatt är en misstanke som hon bygger på deklarationer som Trump måste lämna in när han var inblandad i affärer med kasinon och golfanläggningar på 1980- och 1990-talen. Det finns också misstankar om att Trump hanterat en välgörenhetsstiftelse på ett oriktigt sätt och inte heller skänkt så mycket pengar som han påstått. De kommande två debatterna får fokus på säkerhets-och utrikesfrågor och här kan Clinton dra nytta av sina sakkunskaper från utrikesministertiden. Men också ge Trump möjlighet att nagla fast henne vid Irakkriget - som hon stödde - och politiken under den arabiska våren som ledde fram till att den amerikanska beskickningen i Benghazi i Libyen anfölls och ambassadören och ytterligare tre amerikaner dödades. Med tanke på tonläget i valrörelsen hittills var debatten relativt hyfsad utan okvädningsord och onödiga slängar. Trump avbröt visserligen men Clinton använde sig av tekniken att skratta åt honom och påstå att Trump lever i sin egen verklighet.
LÄS MER:Trump: Min största styrka är mitt goda omdöme Nu kommer debatten att analyseras av kandidaternas strateger som kan finslipa detaljerna. Opinionsläget är jämt och snabbmätningarna ,som genomförts av medierna, tas med en nypa salt. Kandidaterna har sina egna opinionsmätare som bryter ned de dagliga mätningarna i undergrupper och som fokuserar på förändringar där. Trumps och Clintons kampanjer deklarerar båda seger. Kommentatorer stöder sina kandidater. Men ingen har lyckats befästa bilden av en klar vinnare.

ANNONS