Folk är förtvivlade. Hur många gånger de än försöker lyckas de aldrig få till en bra carbonara. I alla fall om man ska tro den amerikanska matjätten Heinz. Samma bolag kommer nu till ”undsättning” – under hösten lanserar bolaget burkcarbonara.
”Våra måltidsmästare har skapat en snabb och välsmakande carbonara som inte går att misslyckas med och som kommer med absolut noll dramatik”, skriver Heinz på sin hemsida.
It’s time for fuss-free Carbonara with zero drama 💅
— Heinz (@HeinzUK) August 29, 2024
NEW Spaghetti Carbonara, available to buy NOW on Heinz to Home and wider stores from mid September 🤩
Tap below to secure yours now 👇 https://t.co/rbpryYhY4e pic.twitter.com/qngTw1NqFQ
Italienare rasar
Nu är det i stället italienarna som förtvivlade. Den nya burken har fått italienska kockar att rasa. Många menar att Heinz borde skämmas.
– Det finns ingenting i den här burken som representerar Italien, förutom namnet, säger kocken Gianfranco Vissani i en intervju med den italienska tidningen La Repubblica.
En av Storbritanniens mest älskade italienska kock, Aldo Zilli, undrar till och med vad som händer med världen.
– De måste vara galna för att lägga skönheten och enkelheten i en rätt som carbonara i en burk, säger han till The Daily Telegraph.
Den svensk-italienska kocken Alexandra Zazzi, som medger att hon kanske är något färgad av sina landsmän, är även hon tveksam till carbonara på burk.
– På sätt och vis är det superdumt. Pasta ska ju kokas för att få en bra al dente, säger hon.
Att burkcarbonaran skulle vara välsmakande, som Heinz själva hävdar att den är, är ytterligare en sak Zazzi är skeptisk till.
– Jag har inte smakat på den själv. Men oftast är det ganska dålig kvalitet på maten som läggs i en burk.
Zazzi avslöjar
Hur en carbonara ska tillagas, och vad som ska finnas i den, är en ständigt pågående diskussion. Med grädde hävdar vissa, absolut inte med parmesan menar andra.
Det ursprungliga receptet på en äkta carbonara från Rom innehåller bara, och absolut inte mer än fem ingredienser: pasta, guanciale (lufttorkad griskind), äggulor, pecorino och svartpeppar.
– Det är så det ska vara. Där är italienarna eniga. Så att ha lite lök i, som jag har i min, är ett stort no, no, säger Alexandra Zazzi.
Det innehåller burkcarbonaran
Pasta (45%, durumvetegryn), vatten, pancetta (1%, 95% fläsk), salt, kryddor, maltodextrin, druvsocker, surhetsmedel - natriumcitrat och natriumkarbonat, antioxidant - natriumaskorbat, konserveringsmedel - natriumnäring, Rökt solrosolja, naturlig arom), majsmjöl, skummjölkspulver, ostpulverblandning (1 %, innehåller mjölk), mjölkpulver, socker, rapsolja, salt, modifierat majsmjöl, stabilisatorer - polyfosfater och natriumfosfater, naturlig vitlökssmaksättning, svart Peppar, lökextrakt, torkad persilja.
Källa: Heinz.
En italienare som avviker från originalet alltså?
– Ja... Hela den här diskussionen om carbonara – och nu med den nya burkcarbonaran. Det är lite småroligt tycker jag. Det finns så många allvarliga saker att bli arg på att det ibland är skönt att gå igång på de mindre allvarliga.
Carbonara – för 30 kronor
Om carbonaraburkarna kommer att lanseras i Sverige är ännu oklart. Men på de brittiska mathyllorna kommer konserven inom kort kunna köpas till priset av 2 pund, mindre än 30 kronor.
Den amerikanska matjätten riktar sig särskilt till Generation Z som, enligt företaget, ”inte känner för att laga mat” och vill att matlagningen ska gå snabbt.
– Det är väl bra för den som bor mindre och kanske bara har mikro. Och för den som inte bryr sig om hur maten smakar, säger Alexandra Zazzi.
LÄS MER:Så lyckas du med din risotto varje gång – kockens knep