Ted Cruz kämpar på i motvind.
Ted Cruz kämpar på i motvind.

Britt-Marie Mattsson: Fortsatt motvind för Ted Cruz

Det ser illa ut för Ted Cruz. Trots taktiska manövrer ligger han bakom Donald Trump i opinionsmätningarna. Idag är det primärval i Indiana. Och det är här som Cruz lovat vinna stort.

ANNONS

Varje primärval den senaste tiden har beskrivits som viktigt och avgörande. Men denna gång har Ted Cruz själv satt ribban högt och gjort allt för att skapa en brandvägg mot Donald Trump. Cruz allians med John Kasich var tänkt att innebära att Trump skulle halka ned i delegaträkningen.

Kasich lovade att inte kampanja i Indiana för att Cruz skall klara hem segern i delstaten. I utbyte skulle Cruz ligga lågt i de kommande primärvalen i New Mexiko och Nebraska så att Kasich kunde vinna där. .

Men Cruz och Kasich föll omedelbart på eget grepp. Kritiken var inte nådig och Trump fick tillfälle att , som så ofta tidigare, hävda att hela valsystemet är riggat mot honom.

ANNONS

Opinionsmätningarna inför dagens primärval visar också att Cruz tidigare ledning ätits upp av Trump. Han har seglat förbi Cruz och kan komma att ta hem delstaten. Kasichs väljare har inte heller lämnat honom till förmån för Cruz .

Ted Cruz gjorde i förra veckan ett försök att blåsa nytt liv i sin kampanj genom att utse CarlyFiorina till sin vicepresidentkandidat. Det var ett okonventionellt grepp eftersom valet av vice brukar ske när kandidaten är klar för sitt partis nominering antingen vid konventet eller precis före. Cruz ville på detta sätt visa att han är redo för det stora uppdraget redan nu.

Men det blev platt fall. Carly Fiorina slogs tidigt ut i de republikanska primärvalen och Donald Trump har bara givits möjlighet att sätta ännu en förlorarstämpeln på Cruz.

Cruz kampanj andas desperation trots försäkringar om att han är övertygad om att han i slutändan kommer att vinna. Cruz hoppas på ett splittrat konvent där ingen av kandidaterna fått den nödvändiga majoriteten 1237 delegater. I ett sådant läge kan både kandidaterna och parkeliten agera.

Det republikanska etablisemanget var för bara en vecka sedan berett att göra allt för att hindra Donald Trump för att vinna nomineringen.

ANNONS

Men de senaste dagarna finns en intressant förskjutning i de officiella uttalandena. Tecknen är tydliga på att republikanerna börjar anpassa sig till den politiska verkligheten med Trump som partiets val. Ted Cruz är en kandidat på yttersta högerkanten som attraherar betydligt färre väljare.

Trump fortsätter att kalla Cruz för lögnaren Ted efter att under ett halvt dygn ha varit formell med senator Cruz.

Donald Trump börjar också att samla alltfler etablerade personer kring sig. Det senaste exemplet är affärsmannen och miljardären Carl Icahn som bygger upp Trumps argumentation om försiktighet med nya handelsavtal.

På den demokratiska sidan ser det ut som om Bernie Sanders har uttömt sina möjligheter att besegra Hillary Clinton. Hon väntas vinna tillräckligt med delegaterna i de kommande primärvalen för att få den nödvändiga majoriteten så att hon kan nomineras vid partiets konvent. Det sista primärvalet hålls i Kalifornien i juni.

ANNONS