Britt-Marie Mattsson: Att få leva så vanligt som möjligt

Anna Lindh, Gabrielle Giffords, Jo Cox. Tre unga kvinnliga politiker attackerade mitt i sin politiska gärning. Förenade av vänlighet, energi, optimism. Och av det brutala våldet som riktats mot dem.

ANNONS

Cox hade just avslutat ett möte hemma i stadens lokala biblioteket. Hon hade talat med väljare om traktens små och stora problem, lovat att ta sig an dem i parlamentet, känt människors tro på henne att representera dem i London. Just när hon lämnade attackerades hon av en man som väntat med skjutvapen och kniv. Hennes liv ändades där utanför biblioteket. Kvar finns maken och två små barn som aldrig mer får träffa sin mamma. Jo Cox blev 41 år.

Var det den upphetsade stämningen inför folkomröstningen om EU som fick gärningsmannen att ge sig på henne? Och vad betyder det i så fall för den öppna demokratin där folkviljan måste kunna testas också mellan parlamentsvalen?

ANNONS

Anna Lindh mördades mitt under valkampanjen inför en folkomröstning. Det handlade om ja eller nej till den gemensamma europeiska valutan euro 2003. Mellan förberedelser och en sista valdebatt i tv tog hon vägen om varuhuset NK i Stockholm för att hitta något att snyggt att ha på sig. Hon förföljdes av gärningsmannen och knivskars utan att hon hann försvara sig eller någon kunde ingripa. Hon kämpade för sitt liv några timmar på sjukhus men kunde inte räddas. Hon efterlämnade man och två unga söner. Anna Lindh blev 46 år.

Var det hennes sätt att röra sig fritt som utrikesminister, utan säkerhetsvakter, som fått gärningsmannen att agera? Och vad betyder det i så fall för politikers möjligheter att leva så vanligt som möjligt för att förstå sig på väljares vardag?

Gabrielle Giffords stod utanför en litet shoppingcenter i sin hemstad Tucson i Arizona 2011. Som ledamot av kongressen i Washington var hon angelägen om att åka hem så ofta som möjligt för att tala med kongressdistriktets väljare. Några amerikanska flaggor på stänger som lutats mot väggen, ett uppfällt bord med material, ballonger i rött,vitt och blått.

Plötsligt närmade sig en man och sköt henne i huvudet. Sex personer som stod i närheten sköts till döds, bland dem ett barn. Hon klarade sig mirakulöst men svårt skadad behöver hon ständig hjälp för att klara vardagen. Hon och maken hade planerat att skaffa familj. Gabrielle Giffords sköts när hon var 41 år.

ANNONS

Var det hennes stil att öppet samtala med alla som sträckte fram en hand eller ville säga sin mening som gjorde henne extra utsatt för gärningsmannen? Och vad betyder det i så fall för möjligheten att engagera sig för frågor som är viktiga för väljarna?

Framtoningen hos alla tre är densamma. Vänligheten, öppenheten, energin, viljan att representera istället för att styra.Framtidsoptimismen som de förmådde att kommunicera på ett enkelt och vardagligt sätt. Känslan av att de som unga kvinnliga politiker skulle vara med och bära sina partier framåt.

Ingen av dem fick den möjligheten. Våldet ändade Lindhs och Cox liv. Giffords överlevde men henens liv förändrades för alltid.

ANNONS