Brexitkris: Skottland vill rösta om självständighet

Osäkerheten kring formerna för Storbritanniens utträde ur EU växer. Skottlands försteminister Nicola Sturgeon lämnade på måndagsförmiddagen ett ultimatum till regeringen i London – när villkoren för Storbritanniens utträde ur EU är kända så måste Skottland få hålla en ny folkomröstning om självständighet.

ANNONS

På måndagsförmiddagen meddelade Nicola Sturgeon att hon nästa vecka kommer att be det skotska parlamentet om mandat för att inleda nya diskussioner med den brittiska regeringen. Sturgeon vill diskutera en process som gör det möjligt för det skotska parlamentet att lagstifta för en ny omröstning om självständighet.

Folkomröstningen är i så fall tänkt att genomföras mellan hösten 2018 och våren 2019. Försteministern sa att beslutet om att drabbas av allt vad brexit innebär inte kan fattas av henne själv.

– Det borde inte beslutas av endast en politiker – inte ens försteministern. Det kommer att beslutas av Skottlands befolkning. Det kommer att vara Skottlands val, säger Nicola Sturgeon.

ANNONS

Tidpunkten är viktig – om en folkomröstning genomförs innan EU-utträdet är klart kommer frågan handla om Skottland ska vara en del av Storbritannien. Om den genomförs senare måste man ta den betydligt mer osäkra vägen, det vill säga: rösta om en utbrytning ur Storbritannien och sedan försöka gå med i EU igen.

Under måndagen spekulerade brittiska medier i om Storbritanniens premiärminister Theresa May skulle aktivera artikel 50 (som i Lissabonfördraget stipulerar hur ett land ska lämna EU) redan vid ett anförande i parlamentet vid lunchtid på tisdagen. Detta tillbakavisades senare.

– Vi har varit tydliga med att premiärministern kommer att aktivera artikel 50 i slutet av mars, säger Theresa Mays talesperson med betoning på ordet "slutet", enligt Reuters.

Enligt källor inom det konservativa Tory-partiet, som led av May, väntas den brittiska regeringen inte tillåta någon andra skotsk folkomröstning om självständighet förrän efter det att brexit-förhandlingarna är avslutade någon gång våren 2019, rapporterar tidningen The Telegraph enligt TT.

ANNONS