Brasilianske Alexandre, 19, älskar västsvenska artister

En 19-årig brasilianare som dyrkar Arvingarna, Håkan Hellström och Miriam Bryant. Tack vare svensk musik har Alexandre Yanagui lärt sig flytande svenska – helt själv. Nu drömmer han om att bo i Sverige.

ANNONS
|

Alexandre pluggar till ett prov och lyssnar samtidigt på Vaken med P3 & P4. Då hör han för första gången Arvingarnas låt ”I do” – och blir lyrisk.

– Jag tänkte: ”Herregud, vilken jättebra låt”, berättar Alexandre.

Året var 2020, och där och då började Alexandres kärlek för dansband. I dag lyssnar han ofta på Arvingarna, Flamingokvintetten, Sven-Ingvars och Lasse Stefanz.

– Jag skulle vilja att brasilianare också gör dansbandsmusik. Om jag kunde sjunga eller spela något instrument skulle jag ha bildat ett dansband, säger Alexandre och skrattar.

När det kommer till svensk musik har Alexandre en bred musiksmak. Förutom Arvingarna och Flamingokvintetten, som är från Partille, har han flera andra favoritartister med koppling till Västsverige. Cecilia Vennersten, Thomas Stenström, Miriam Bryant, Victor Leksell och Håkan Hellström är några exempel.

ANNONS

– Jag har alltid älskat ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Jag tycker om låtar som talar om platser i Sverige.

Håkan Hellström har flera kopplingar till Brasilien, bland annat har han skapat låtar med influenser av samba. Alexandre lyssnar inte så ofta på brasiliansk musik, men han gillar samba och tycker att det är roligt med artister som blandar musikgenrer.

Alexandre håller på att lära sig finska, på egen hand, och blev därför glad när Miriam Bryant nyligen släppte musik på finska.

– Hon har hjälpt mig att lära mig svenska, och nu kan hon även lära mig lite finska.

”Synskadan har även bra sidor”

Under åren har Alexandre byggt upp en låtlista på Spotify med bara svensk musik, som nu är 64 timmar lång. Utan att tveka säger han att han föredrar svenska låttexter framför texter på engelska.

– Svenska är så vackert, och jag tycker att det blir mer känslosamt när artister sjunger på svenska, förklarar han.

Det är tack vare de svenska låttexterna som Alexandre har lärt sig flytande svenska.

För att förstå hans Sverigeintresse behöver vi backa bandet till barndomen.

Alexandre föddes med en synskada och var i början blind. Allt eftersom har han börjat se mer med hjälp av kontinuerlig synträning. När han var liten hade han svårt att kolla på barnprogram, och därför lyssnade han i stället på politiska tv-program. Redan som tvååring ville han bli politiker.

ANNONS

– Synskadan har även bra sidor. Jag tycker att den har förbättrat mina andra sinnen, som hörseln, och jag tror att det har hjälpt mig att lära mig svenska snabbare.

Alexandres föräldrar skilde sig när han var ett år, och han växte upp med sin mamma Michelle. Hon lyssnade ofta på Abba och Roxette på engelska, låtar som även Alexandre fastnade för.

Den 15 mars 2019 lyssnade Alexandre på Abba efter ett långt uppehåll. Då väcktes en nyfikenhet inom honom – vilka är Abba, och var kommer gruppen ifrån? Den ena googlingen ledde till den andra, och snart visste Alexandre en hel del om svensk musik och kultur.

Alexandre går till sitt sovrum och letar rätt på några Abba-skivor. Här finns även hans enda cd-skiva på svenska: Agneta Fältskogs ”Elva kvinnor i ett hus”, som han lyckades hitta i São Paulo.

– Låten ”Tack för en underbar, vanlig dag” väcker så många känslor inom mig, och påminner om när jag började lära mig svenska, säger Alexandre.

Gillar göteborgska

I början lyssnade Alexandre på svenska låttexter och översatte dem. Senare började han lyssna på Sveriges Radio och kolla på Melodifestivalen och Allsång på Skansen. Efter drygt ett år hade han lärt sig prata svenska, utan att ha gått en enda språkkurs. Men Alexandre tycker fortfarande att det är svårt att uttala vissa ord, och han menar att ordförrådet alltid kan bli större.

ANNONS

Alexandre kan även läsa och skriva på svenska och följer noga nyhetsrapporteringen från Sverige. Trots avståndet blir han omskakad av gängbrottsligheten, och han anser att Sverige har blivit alldeles för politiskt polariserat – likt Brasilien.

GP är en given del av mediekonsumtionen och Alexandre har därför lärt sig mycket om Göteborg. Han gillar särskilt dialekten, eftersom han tycker att den låter så glad och lättsam. ”Det är la gött” och ”Är du go eller” är uttryck som han brukar använda så ofta att hans mamma nu förstår dem.

– Jag brukar också säga ”Du betyder allt för mig” till morsan. När jag säger det på svenska betyder det mer än om jag säger det på portugisiska.

Vill bo i Sverige

Alexandre har ännu inte haft råd att resa till Sverige, men hans dröm är att flytta dit.

– Tänk att få prata svenska varje dag, och besöka alla ställen som jag har läst om!

Han ser även fram emot att äta mer svensk mat. Hittills har han testat köttbullar, ärtsoppa, gravad lax och chokladbollar.

Mamma Michelle, som är på besök hos Alexandre, säger att hon skulle vilja följa med till Sverige. Att bo elva mil från varandra är tillräckligt långt, tycker både mamma och son.

ANNONS

Sedan ett år tillbaka pluggar Alexandre juridik i Ponta Grossa i södra Brasilien. När han flyttade hit själv fanns en oro över hur det skulle gå, på grund av synskadan, men han berättar stolt att han på egen hand kan promenera till universitetet och ta bussen runt om i stan.

Bild: Emma Garzon

Framöver kan han tänka sig att studera i Göteborg, exempelvis internationella relationer. Om han senare får svenskt medborgarskap vill han jobba som diplomat, och barndomsdrömmen om att bli politiker lever kvar.

Jag undrar hur Alexandre kan känna så starkt för ett land som han aldrig har besökt, och enligt honom är svaret enkelt: vänskap.

Alexandre menar att hans personlighet generellt är mer svensk än brasiliansk. Han är lite mer tillbakadragen och tycker om mottot ”lagom är bäst”. Kanske är det en anledning till att han har haft lättare att få vänner i Sverige. De pratar regelbundet om både vardagliga händelser och djupare känslor, och självklart blir det även många diskussioner om musik.

– Jag tycker att mina vänskaper med svenskar är mer sanna och pålitliga. Jag tror att vi kommer vara vänner för livet.

LÄS MER:Göteborgsindien är medelålders – men Hästpojken har hittat formen

LÄS MER:Håkan Hellström: ”Man fyller bara femtio en gång”

LÄS MER:Recension: Miriam Bryant & Veronica Maggio, Slottsskogsvallen

ANNONS