Säkerhetsstyrkor spärrar av ett område vid inrikesdepartementet i Turkiets huvudstad Ankara efter ett självmordsdåd.
Säkerhetsstyrkor spärrar av ett område vid inrikesdepartementet i Turkiets huvudstad Ankara efter ett självmordsdåd. Bild: Ali Unal/AP/TT

Bombdåd skakar Turkiets parlament

Explosionen hördes flera kilometer bort och lågorna stod höga.
En självmordsbombare uppges ha sprängt sig nära Turkiets parlament i Ankara – samma dag som det ska öppna efter sommaren.
Enligt AFP har den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK tagit på sig ansvaret för attacken.

ANNONS

PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA.

Inrikesminister Ali Yerlikaya kallar det inträffade för en terrorattack och säger att en självmordsbombare detonerat sin sprängladdning vid inrikesdepartementet. Ytterligare en misstänkt gärningsman ska ha oskadliggjorts i skottlossning med polis.

Inrikesdepartementet skriver i ett uttalande att "två terrorister" anlände till säkerhetskontrollen utanför departementet i ett fraktfordon och utförde en bombattack. Bilder från platsen visar sönderslitna vaktkurer, splitter och bilar med utslagna rutor. Ett stort antal poliser, säkerhetspersonal och bombgrupper undersöker det avspärrade området.

Minst två poliser uppges vara lindrigt skadade och vårdas på sjukhus.

Explosionen sker samma dag som det turkiska parlamentet öppnar efter sommaruppehållet och president Recep Tayyip Erdogan ska invigningstala. Datumet är viktigt för Sverige, eftersom Erdogan i somras sade till statsminister Ulf Kristersson att parlamentet efter öppnandet skulle behandla Sveriges Natoansökan skyndsamt.

ANNONS

Turkiet jämte Ungern är de enda länder som ännu inte godkänt den blågula medlemsansökan till försvarsalliansen.

Flera länder, bland dem USA och Egypten, fördömer söndagens bombdåd i regeringskvarteren. Sverige likaså. I ett inlägg på X, tidigare Twitter, bekräftar Kristersson även Sveriges "långsiktiga åtagande" att tillsammans med Turkiet bekämpa terrorism.

Explosionen inträffade nära parlamentsbyggnaden i Ankara. Arkivbild.
Explosionen inträffade nära parlamentsbyggnaden i Ankara. Arkivbild. Bild: Burhan Ozbilici/AP/TT
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS