Billström besöker nedbrända kibbutzen

NIR OZ. Tobias Billström är försiktigt ”hoppfull” efter samtal med israeliska och palestinska ledare. Han besöker den ödelagda israeliska gränsbyn Nir Oz, kräver humanitärt eldupphör i Gaza och att gisslan ska friges.

ANNONS
|

Utrikesminister Tobias Billström går från hus till hus i förödelsen i den israeliska byn Nir Oz, bara 1,5 kilometer från Gaza. Han balanserar försiktigt i de förkolnade resterna i samhället som drabbades hårdast av Hamas terrorattack den 7 oktober förra året.

Han kommer från möten med sina israeliska och palestinska kolleger, utrikesminister Israel Katz i Jerusalem och premiär- och utrikesminister Mohammad Mustafa i Ramallah på Västbanken.

Trots det prekära läget är han hoppfull efter samtalen. Kriget rasar i Gaza där mer än 35 000 har dödats, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet, och ”humanitärt nödläge” råder, enligt FN, samtidigt som Hamas fortfarande håller 125 israeler som gisslan, levande och döda. Men utrikesministern ser ljusglimtar.

ANNONS

– Israel lyssnar på de förslag vi för fram om utökad införsel av föda och bränsle, men mer behöver naturligtvis göras när det gäller kontinuerlig tillförsel av förnödenheter. Vi är inte nöjda, men jag tycker att diskussionen med den israeliska regeringen ändå ger hopp för framtiden, säger Tobias Billström på måndagskvällen.

– Den palestinske premiärministern har gett sina ministrar i uppdrag att gå igenom hur man ska förbereda sig för att styra både Gaza och Västbanken efter kriget. Det är hoppfullt eftersom det kommer att vara helt nödvändigt att sammanföra båda landområdena under ett och samma styre, nämligen den palestinska myndigheten, säger han.

Besöker kibbutzen Nir Oz

Sverige anser liksom större delen av det internationella samfundet att den palestinska myndigheten på Västbanken har en viktig roll att spela i en framtida fredlig tvåstatslösning. Hittills har den palestinska islamistgruppen Hamas styrt Gaza, medan president Mahmoud Abbas och hans parti Fatah styr Västbanken.

GP träffar Billström i kibbutz Nir Oz där terrorister från Hamas mördade och kidnappade mer än en fjärdedel av de 400 invånarna i den attack som blev startpunkten för kriget i Gaza. De mördade 40 invånare i Nir Oz och kidnappade 77 i sitt överrumplande anfall mot israeliska gränssamhällen när de dödade sammanlagt runt 1 200 människor och tog 250 som gisslan.

ANNONS

26 från Nir Oz tros vara vid liv i Gaza, 40 släpptes i en fångutväxling i november.

Billström kommer från ett möte i Jerusalem med den israeliske utrikesministern. På dagordningen stod bland annat ett öppet brev till Israel från Billström och elva andra utrikesministrar. De kräver i brevet att Israel ska avstå från att invadera Rafah i södra Gaza samt att Israel ska släppa in mera humanitär hjälp genom alla gränsövergångar.

De tolv länderna skriver att ”Israel måste följa internationell rätt” samt att ”en fullskalig invasion av Rafah kommer att få katastrofala konsekvenser för civilbefolkningen”.

– Israel förstår kraven på att utöka till humanitära tillträdet till Gaza, man lyssnar på de förslag vi för fram. Men vi väntar oss mer action från israelisk sida. Det behövs mera mat, bränsle och mediciner, säger han.

Enligt Billström är det viktigt att hålla trycket uppe mot Israel när det gäller förnödenheter till Gaza.

– De två mest akuta frågorna är ett omedelbart humanitärt eldupphör i Gaza och att samtliga i gisslan friges villkorslöst. Självklart är det viktigt att föra in förnödenheter, men det blir ju bara i slutändan ett plåster på såren, säger han och kräver ”också åtgärder mot de israeliska bosättare som ägnar sig åt extremistiskt våld mot oskyldiga palestinier”.

ANNONS

Göteborgska Rita visar honom runt

Svenska Rita Lifshitz, 59, från Göteborg visar utrikesministern runt i förödelsen i Nir Oz. Hon tar honom från det ena utbrända huset till det andra. Hon visar invånarnas brevlådor som har fått lappar påklistrade. Röd lapp för död, svart för kidnappad.

Rita Lifshitz bor i det lilla samhället sedan mer än 35 år. Palestinska Hamas tog hennes svärföräldrar som gisslan den 7 oktober. Svärmor Yocheved Lifshitz, 85, släpptes i ett avtal om fångutbyte november medan skottskadade svärfar Oded, 83, fortfarande är fånge i Gaza.

– Vi måste få de kidnappade fria. Och vi måste få fred med Gaza för att kunna leva sida vid sida. Det palestinska folket är inte Hamas, säger hon och fortsätter:

– Jag kämpar varje dag för att Oded ska bli fri. Jag känner alla som mördades och kidnappades. Här är vi som en stor familj, säger hon.

Rita Lifshitz säger att hon räddades för att hon var bortrest när massakern ägde rum. Hon och Tobias Billström har träffats tidigare när hon var i Sverige för att skapa opinion för gisslan. De kramar varandra.

– Fruktansvärda saker har hänt här. Jag lovar att vi ska hålla frågan levande. Vi ska göra allt för att få till stånd en humanitär vapenvila och för att alla i gisslan ska släppas villkorslöst, säger Tobias Billström.

ANNONS

– Det har varit ett tungt besök i den halvt nedbrända kibbutzen. Det är en fasansfull situation för gisslan. Samtidigt drabbas civila i Gaza hårt av kriget, det är stor förödelse och brist på mat och medicin, säger han.

Utrikesministern fortsätter till Erez, en av Israels gränsövergångar till Gaza. Explosioner hörs i närheten liksom beskjutning från artilleri och pansar.

Han ställer detaljerade frågor till en israelisk befälhavare på plats om antalet lastbilar med förnödenheter som släpps igenom. Och han frågar vad myndigheterna gör åt de israeliska bosättare och högeraktivister som stoppar transporter destinerade till Gaza och förstör deras last.

– Eftersom Sverige är en så stor bidragsgivare känner jag som minister att det är nödvändigt att påpeka detta, säger Tobias Billström.

Överstelöjtnant Yotam Shefer är förberedd med kartor och siffror som han visar den svenske gästen. Han säger till Billström att ”allt ni begärt är uppfyllt” och hävdar att många fler lastbilar med förnödenheter skulle kunna passera gränsen om FN och internationella hjälporganisationer hade resurser att ta emot dem.

– Det är mycket få incidenter med aktivister som stoppar lastbilar. Vi fördömer det starkt. I dag var det ett sådant försök som polisen förhindrade, säger den israeliske officeren.

Tobias Billström fortsätter sin resa till Jordanien på tisdagen.

ANNONS
Arne Lapidus på plats i Nir Oz.
Arne Lapidus på plats i Nir Oz.

LÄS MER:Billström: Offensiv i Rafah får ”katastrofala konsekvenser”

LÄS MER:Försvarsavtal med USA tas upp i riksdagen

LÄS MER:Tobias Billström åker till Västbanken

ANNONS