USA:s president Joe Biden talar under Nato-toppmötet i Washington under tisdagen.
USA:s president Joe Biden talar under Nato-toppmötet i Washington under tisdagen. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Bidens plan: Fackförbund och svarta kärnväljare

USA:s president Joe Biden har en strategi för sin överlevnad som Demokraternas presidentkandidat: fackförbund och svarta kärnväljare.

ANNONS

Joe Biden kämpar i motvind efter den svaga debattinsatsen mot sin motståndare i höstens presidentval, Donald Trump, i slutet av juni. Under debatten tappade presidenten flera gånger fokus och spekulationer om hans kognitiva förmåga florerar hejvilt i både traditionella och sociala medier.

Parallellt med motsättningar även i de egna leden är den 81-årige demokratiske presidentkandidaten Biden ute på en offensiv för att nå väljare.

Fackligt stöd

Under onsdagen – mitt under det pågående Nato-toppmötet i Washington – träffar Biden företrädare för USA:s största fackliga organisation AFL-CIO.

En källa i Vita huset säger till nyhetsbyrån AP att Biden, med nära relationer till fackföreningsrörelsen, kommer att tacka dem för deras stöd och lägga fram en plan för framtiden.

ANNONS

Flera fackliga ledare uttrycker sitt stöd för presidenten och säger att medlemmarna "inte kan be om en starkare företrädare", enligt AP.

Kyrkobesök

Presidenten har också stöd bland många afroamerikanska demokrater, även om mätningar tyder på en minskad entusiasm inför Biden bland svarta och latinamerikanska väljare jämfört med valet 2020. I söndags besökte han en afroamerikansk kyrka i Philadelphia.

– Vi vill att du ska veta, president Biden, att biskop Morris är 91 år, snart 92, sade biskop J Louis Felton till Biden under besöket, syftande på kyrkans grundare, rapporterar mediebolaget ABC.

– President Biden, du är inte bara bland vänner, du är bland familj.

Biden i sin tur tackade biskopen för hans predikan och välkomnandet innan han mötte kyrkobesökare för samtal och foton.

Behöver stöd

En av Bidens rådgivare, Anita Dunn, säger till tidningen Politico att Bidens svarta, latinamerikanska och fackanslutna kärnväljare vet att han kämpar för deras skull och att de kommer kämpa för honom.

Och Biden ser ut att behöva stödet. Enligt flera amerikanska undersökningar anser runt tre fjärdedelar av väljarna att Demokraterna skulle ha en större chans att vinna valet med en annan presidentkandidat.

ANNONS