Vapen som beslagtagits från ETA av spanska myndigheter. Bilden är från 2011 när gruppen utropade vapenvila. Arkivbild.
Vapen som beslagtagits från ETA av spanska myndigheter. Bilden är från 2011 när gruppen utropade vapenvila. Arkivbild.

Baskiska ETA har upplösts

Den baskiska separatiströrelsen ETA har upplösts. I ett brev daterat till den 16 april meddelas att organisationens "historiska cykel" är till ända.

ANNONS
|

"ETA har helt och hållet upplöst alla sina strukturer och tillkännagivit slutet för sitt politiska initiativ", står det i brevet, som publiceras av nyhetssajten El Diario.

ETA meddelade nyligen att gruppen var på väg att upplösas efter ett halvsekel av terrordåd – där fler än 850 personer dödades – i syfte att skapa ett självständigt Baskien i norra Spanien och sydvästra Frankrike.

Brevet om upplösningen var adresserat till ett antal grupper som varit involverade i fredsprocessen. Enligt företrädare för det baskiska regionstyret väntas ETA ge ett mer offentligt meddelande under torsdagen, då troligen i videoformat.

ANNONS

Men även om ETA upplöses så slår de i brevet fast att "konflikten" mellan Baskien och Spanien och Frankrike inte är över. Bägge länderna, samt EU, klassar ETA som en terrororganisation.

I slutet av april bad rörelsen om ursäkt i ett skriftligt uttalande för all skada de har orsakat. Ursäkten kritiserades dock för att endast rikta sig till de som ETA inte ansåg var legitima måltavlor, som poliser och politiker.

ETA grundades 1959. 2011 utropade de en vapenvila och för ett år sedan började de lämna över sina vapen till spanska myndigheter.

Efter den offentliga ursäkten hölls stora demonstrationer i Bilbao, den största staden i spanska Baskien, för att de runt 300 ETA-medlemmar som sitter i fängelser i Spanien, Frankrike och Portugal ska få bättre villkor. Ytterligare ett 100-tal efterlysta medlemmar är på flykt.

TT-Reuters

ANNONS