Oksana Halak och hennes tvååriga son Dmytro befann sig på Ochmatdyt-sjukhuset när det bombades. Nu hoppas hon på att fortsätta sonens sjukvård utomlands.
Oksana Halak och hennes tvååriga son Dmytro befann sig på Ochmatdyt-sjukhuset när det bombades. Nu hoppas hon på att fortsätta sonens sjukvård utomlands. Bild: Alex Babenko/AP/TT

Barnsjukhus bombades – cancervård skjuts upp

Barncancervården i Kiev kämpar med överbeläggningar efter att stadens och landets största barnsjukhus bombades tidigare i veckan.
Barnen vet inte när deras cancerbehandlingar kan återupptas. Flera oroar sig för att tiden inte kommer att räcka till.

ANNONS

I början av juni fick Oksana Halak reda på att hennes tvååriga son Dmytro hade akut lymfatisk leukemi. Hon bestämde sig omedelbart för att ta honom till barnsjukhuset Ochmatdyt i Kiev eftersom sjukhuset är "ett av de bästa i Europa".

Mamman och hennes son var på sjukhuset för hans behandling när bomblarmet började tjuta runtomkring i staden. De kunde inte ta sig iväg till ett skyddsrum eftersom Dmytro satt med dropp.

– Det är oerhört viktigt att inte avbryta de här droppen, säger Halak.

Kände en stark tryckvåg

Efter de första explosionerna hjälpte sjuksköterskor Oksana och Dmytro att flytta till ett annat säkrare rum utan fönster.

ANNONS

– Vi kände en stark tryckvåg. Rummet skakade och alla lampor slocknade. Vi förstod att explosionen var nära, men vi trodde inte att det var på sjukhuset.

De tvingades sedan att evakuera till ett nytt sjukhus, som till följd av attacken mot Ochmatdyt fick dubbelt så många cancersjuka barn att behandla.

Efter attacken har flera länder erbjudit behandling för barnen, bland annat Astrid Lindgrens barnsjukhus i Sverige.

Stannar i Kiev

Samma dag som attacken ägde rum skulle elvaårige Denys Vasjlenko påbörja en cellgiftsbehandling på Ochmatdyt-sjukhuset. Nu har hans behandling skjutits upp på obestämd framtid och Denys måste genomgå extra undersökningar och tester.

Trots det har hans mamma Julia Vasjlenko redan bestämt att Denys ska stanna i Kiev för cancerbehandling.

– Om vi skulle åka någonstans med Denys diagnos skulle vi behöva göra om alla tester från början. Det kan ta tre till fyra månader.

– Och vi vet inte om vi har den tiden, säger mamma Vasjlenko.

Denys Vasylenkos cancervård har nu skjutits upp – på obestämd framtid.
Denys Vasylenkos cancervård har nu skjutits upp – på obestämd framtid. Bild: Alex Babenko/AP/TT
ANNONS