Högsäsongen på på Costa Blanca-kusten där bland annat Alicante och Torrevieja ligger har börjat dystert med flera drunkningsolyckor. Bilden är en arkivbild från Torrevieja.
Högsäsongen på på Costa Blanca-kusten där bland annat Alicante och Torrevieja ligger har börjat dystert med flera drunkningsolyckor. Bilden är en arkivbild från Torrevieja. Bild: Mats Schagerström/TT

Åtta drunknade inom loppet av en vecka

Högsäsongen på Costa Blanca-kusten i Spanien har fått en dyster början. Inom loppet av en vecka har åtta personer dött i drunkningsolyckor i området.
– Havet kan vara mycket farligt, säger José Luis Olivia, samordnare och livräddare hos Röda Korset till El Pais.

ANNONS
|

Det har varit en mörk vecka på Spanska Costa Blanca-kusten, där bland annat Torrevieja och Alicante ligger. Högsäsongen för turism har just dragit i gång samtidigt som det har varit kraftiga underströmmar i havet.

På bara en vecka har åtta personer dött i drunkningsolyckor i området och flera har behövt uppsöka sjukvård efter att ha räddas ur vattnet.

Den första drunkningsolyckan skedde under lördagen. Livräddare fick då rycka ut efter att två personer haft stora svårigheter att ta sig tillbaka till stranden efter att ha dragits ut i vattnet med strömmarna. Den ena, en man i 60-årsåldern, återhämtade sig efter att fått hjälp upp ur vattnet. Den andra dog innan livräddarna lyckats nå hen.

ANNONS

Bara två dagar senare skedde ytterligare tre drunkningsolyckor med dödlig utgång. Enligt El Pais vajade gul flagg på stranden där den ena olyckan inträffade.

Den senaste drunkningsolyckan inträffade i fredags. Två ungdomar badade då vid en strand ett par kilometer norr om Torrevieja och ska ha haft svårt att ta sig in till stranden på grund underströmmarna.

Har hissat röd flagga

Ungdomarna lyckades få kontakt med flera andra personer som tillsammans försökte hjälpa dem tillbaka till stranden. Enligt El Pais uppstod kaos på platsen då både ungdomarna, och de upp emot sex personer som kommit till deras undsättning, hade stora svårigheter att ta sig in mot stranden igen.

Det hela slutade med att två medelålders personer som försökte hjälpa ungdomarna dog och ytterliga tre blev tvungna att uppsöka sjukhus.

Enligt José Luis Olivia har man nu i förebyggande syfte satt upp en röd flagga på flera stränder i området.

– Vi har hissat den som försiktighetsåtgärd eftersom de svåra havsförhållandena kan fortsätta, säger han till El Pais.

Han uppmanar också folk att vara försiktiga.

– Om badgäster ser någon gå ner i vattnet, varna dem att det är mycket farligt, säger José Luis Olivia till El Pais.

LÄS MER:Inför badsäsongen: Så räddar du någon som drunknar

LÄS MER:Så ser du om någon håller på att drunkna

LÄS MER:Experten: Drunkning ser inte ut som på film

ANNONS