Reproduktionstalet, som anger smittspridningshastigheten, har ökat de senaste dagarna i Tyskland. Arkivbild.
Reproduktionstalet, som anger smittspridningshastigheten, har ökat de senaste dagarna i Tyskland. Arkivbild. Bild: Marijan Murat/AP/TT

Allt snabbare virusspridning i Tyskland

Den hastighet med vilken det nya coronaviruset sprids i Tyskland har ökat kraftigt de senaste dagarna. Flera lokala utbrott, däribland ett större utbrott på ett köttföretag, anges som orsak.

ANNONS

Det så kallade reproduktionstalet, eller R-värdet, anger hur många personer som en smittad människa i genomsnitt för smittan vidare till. Om detta värde är under ett avtar smittspridningen och kommer, förr eller senare, att upphöra. Om värdet däremot är över ett växer smittspridningen i omfattning.

I lördags uppskattades detta värde i Tyskland till 1,79 bara för att öka till 2,88 dagen efter, enligt en rapport som Robert Koch Institut, den tyska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, uppdaterade i söndags. Samtidigt har medelvärdet för den senaste sju dagarsperioden ökat från 1,55 till 2,03, skriver Euronews.

Enligt Robert Koch Institut är orsaken ett antal lokala utbrott, däribland ett större utbrott på ett slakteri där över 1 000 anställda nyligen testades positivt för sars-cov-2.

ANNONS

Trots att R-värdet har ökat kraftigt tror det tyska institutet inte på en större samhällsspridning av viruset i dagsläget, eftersom utbrotten hittills har varit förhållandevis begränsade.

I Sverige har reproduktionstalet pendlat runt ett sedan mitten av april. Enligt den senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten var detta värde 0,94 den 8 juni, vilket var en liten minskning från dagen före då det var 0,96.

I Tyskland, med en befolkning på över 80 miljoner, har hittills 8 897 människor avlidit till följd av viruset, att jämföra med Sverige där hittills 5 122 personer har dött.

Johan Nilsson/TT

ANNONS