Två kvinnor som i april protesterade mot Oklahomas planer på strängare abortlagar.
Två kvinnor som i april protesterade mot Oklahomas planer på strängare abortlagar. Bild: Sue Ogrocki

Abortförbud i Oklahoma – kliniker stänger

Oklahoma har godkänt en lag som förbjuder nästan alla aborter från befruktningstillfället. USA:s strängaste abortlag har skrivits under av delstatens guvernör Kevin Stitt. Lagen ska överklagas av bland andra organisationen Planned parenthood.

ANNONS

De få abortkliniker som finns i Oklahoma har sagt att de skulle sluta utföra proceduren så snart lagen trädde i kraft – vilket den gjorde när guvernören undertecknade den på onsdagen.

"Jag lovade Oklahomaborna att som guvernör skriva på all 'pro-life'-lagstiftning som hamnade på mitt skrivbord och jag är stolt över att jag kan hålla det löftet i dag", meddelar Kevin Stitt.

Abortmotståndare kallar sig ofta "pro-life" – "för liv".

Organisationer som är för rätten till abort, som Planned parenthood, säger att man vill pröva det rättsliga i lagen i domstol.

"Vi slutar aldrig att verka för att försvara din rätt att styra över din kropp", skrev gruppen i ett uttalande där man meddelade att Oklahomas nya lagstiftning ska utmanas rättsligt.

ANNONS

Delstaten skärpte nyligen abortlagen och förbjöd abort från sjätte veckan – i ett upplägg som liknar lagen i delstaten Texas. Lagen innebär att privatpersoner kan stämma den som utför en abort, eller alla som hjälper en kvinna att göra en abort.

Nu går Oklahoma alltså ännu längre och förbjuder nästan alla aborter från befruktningstillfället. Undantag tillåts endast för graviditeter som är ett resultat av våldtäkt eller incest, samt om kvinnans liv är i fara. Så kallade dagen efter-piller är också fortsatt tillåtna.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS