400 IS-medlemmar gripna i Turkiet

Turkisk polis har de senaste dagarna genomfört räder runt om i landet. Över 400 personer med olika kopplingar till terrororganisationen Islamiska staten ska ha gripits. Många av de gripna uppges vara "utländska krigare" som tagit sig till Turkiet och Syrien för att kriga för IS.

ANNONS

Turkisk polis har de senaste dagarna genomfört flera räder, bland annat i huvudstaden Ankara och turistorten Izmir, rapporterar BBC News och ävenDaily Mail. I samband med räderna ska den turkiska polisen även ha upptäckt att ISIS planerade en terrorattack mot just Izmir.

Totalt 445 misstänkta har gripits, som enligt turkiska medier ska ha kopplingar till terrororganisationen. Enligt tidningen ska en av de gripna vara en man som haft kontakt med smugglare för att i smyg få in IS-terrorister i Europa för att genomföra attacker. Över 100 personer ska ha gripits i den sydöstra delen av Turkiet, nära gränsen till Syrien.

ANNONS

Flera minderåriga

Minst 60 misstänka jihadister greps i Turkiets huvudstaden Ankara. Merparten benämns som "utländska krigare" och ska alltså ha kommit från andra länder till Turkiet för att kriga för IS. Men exakt vilka nationaliteter de gripna har är ännu inte känt.

Bland de gripna finns även flera minderåriga. I storstaden Istanbul slog polisen till mot minst 20 adresser där totalt 18 personer greps. Tio av dessa uppges vara barn. Samtliga personer misstänks för att ha planerat terrorattacker.

Många fängslade

Sedan tidigare sitter många personer gripna - misstänkta för kopplingar till terrorgruppen och för att ha planerat terrordåd, både i Turkiet men även i andra länder. Minst 780 personer, inklusive 350 med annan nationalitet än turkisk, sitter fängslade misstänkta för planering av terrordåd.

Hårt drabbade av terrorattacker

Turkiet har under de senaste åren skakats av ett flertal terrorattacker. På nyårsnatten dödades 39 människor på en nattklubb i Istanbul, vilket IS därefter tog ansvaret för. Två veckor senare greps en uzbekisk man för attacken och myndigheterna uppger att mannen har erkänt dådet.

ANNONS