USA:s president Joe Biden och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg flankerar Sveriges statsminister Ulf Kristersson i Washington.
USA:s president Joe Biden och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg flankerar Sveriges statsminister Ulf Kristersson i Washington. Bild: Evan Vucci/AP/TT

40 miljarder euro i stöd till Ukraina

Ukraina ska få militärt stöd för motsvarande 40 miljarder euro. Det framgår av slutdeklarationen från Natomötet. Någon formell inbjudan till försvarsalliansen får man dock vänta på.

ANNONS

Redan under dag två av tre mötesdagar presenterades deklarationen, dock utan några större överraskningar gällande innehållet. Det ekonomiska stödet till Ukraina var det som tidigare talats om, det vill säga motsvarande drygt 450 miljarder svenska kronor i stöd i kriget mot Ryssland.

Detta avtal är dock skrivet på ett år till skillnad från det förslag som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tidigare lanserat om ett femårigt stöd.

Inte juridiskt bindande

Avtalet ska heller inte vara juridiskt bindande för kommande regeringar. Detta kan innebära en förändring om till exempel Donald Trump blir president i USA i höst. Trump har tidigare varit uttalad kritisk till just Nato och i vilken omfattning USA har tvingats bidra när det gäller försvarsanslag.

ANNONS

På X kommenterar statsminister Ulf Kristersson slutdeklarationen: "Toppmötesdeklarationen, som nu lägger fast arbetet inom Nato kommande år, visar på alliansens enighet och styrka. Vi står väl rustade för att möta gemensamma utmaningar i ett osäkert omvärldsläge", skriver han.

Från ukrainskt håll är förhoppningarna att få kliva in i Natos gemenskap. Det får man dock fortsätta att vänta på. I slutdeklarationen skriver Nato att "Ukrainas framtid finns inom Nato" och vägen är "irreversibel", de ordalag som också tidigare läckt ut.

Träning av ukrainska soldater

Ulf Kristersson lyfter också man kommit överens inom Nato när det gäller samordning militär materiel och träning av ukrainska soldater.

"Det är ett viktigt besked till Ukraina, men också till Europa – inte minst för länderna i Ukrainas närhet, bland annat Sverige", skriver han på X.

Utöver Ukraina nämns även Kina i deklarationen, i väldigt kritiska ordalag. Försvarsalliansen skriver att partnerskapet med Ryssland beträffande Kina är skäl till "djup oro". Detta är unikt då Kina i tidigare versioner inte omnämnts.

Landets president Xi Jinping har tidigare framhållit att man från kinesiskt håll är neutralt i Ukrainakriget. Nyligen har det dock rapporterats om att kinesiska och ryska företag tillverkat en typ av attackdrönare som kan användas mot Ukraina.

ANNONS