12 personer greps på Michaels gata

ANNONS
|

– Jag hörde ljudet av bilar som körde så fort att däcken tjöt och folk som skrek: ”Ner på marken, ner på marken!” Sen hörde jag hur nån skrek ”Beväpnad polis!”

Michael hade ingen aning om vad det kunde röra sig om. Strax därpå hörde han emellertid hur ett skott avlossades och då förstod han att det var något allvarligt.

LÄS OCKSÅ: Terrordåd i London – Tre gärningsmän har skjutits ihjäl

– Så jag tittade ner för gatan och då såg jag att det låg folk på gatan. Sen hörde jag ytterligare ett skott så då sprang jag för att hämta min bror, berättar Michael.

ANNONS

Medan han och hans bror rörde sig tillsammans ut mot gatan hörde de hur ännu ett skott avlossades. Parallellt hördes det fortfarande skrik.

– När vi kom ut så såg vi att det var en av personerna som låg på marken som försökte göra motstånd och fly från polisen. Så till slut så använde polisen elpistol för att oskadliggöra honom, berättar Michael Mimbo för GP på plats i London.

Civilklädda poliser och fordon

Han berättar att samtliga poliser var civilklädda. Även deras fordon såg civila ut.

– Det var fem personer som hölls så där i schack av de civilklädda poliserna tills uniformerad polis kom och tog med gruppen i sina bilar. Fyra var män och de låg alla på marken, men det fanns även en kvinna med som fick sitta upp.

Därefter spärrades hela fastigheten av. När GP kom till platsen på eftermiddagen hade ytterligare fem stora polisbussar fyllts med personer bosatta på adressen. Så småningom bekräftade Londonpolisen att det var antiterrorstyrkan som varit på platsen och att totalt 12 personer gripits där.

– Jag kände igen en av männen som låg på marken. Vi brukar hälsa på varann och häromdagen bjöd vi in honom på grillfest, men han tackade nej. Det kändes helt galet att se honom där nu, säger grannen Michael Mimbo.

ANNONS

Enligt honom är bostadsområdet väldigt trevligt. Han medger att det är en del osämja mellan vissa grannar och förnekar inte att det finns inslag av kriminalitet, men inget på den nivån som blev uppenbar denna söndag.

– Det är helt sjukt! Man tror ju inte att det är sant att man bor granne med folk som är ute efter att skada alla andra. Det märkliga är att de verkligen passade in i området.

"Jag är helt chockad"

Brittiska medier rapporterar att en av gärningsmännen som dog i lördagens terrordåd bodde i fastigheten, men den uppgiften har inte bekräftats av polisen än. Man har heller inte gått in på varför gripandena genomförts, om det handlar om att samla uppgifter om de avlidna gärningsmännen eller om personerna är misstänkta för brott själva.

– Jag är helt chockad. Först av att höra skott som avlossades, sen av att se en massa tungt beväpnade poliser och sen att hela gatan varit belägrad av polis resten av dagen. Framför allt hade jag ju aldrig kunnat tro att en av mina trevliga grannar skulle ligga där på marken när jag tittade ut, menar Michael Mimbo.

Nu vet vi ju inte på vilka grunder dina grannar gripits, men du säger att du aldrig kunnat tro att så trevliga människor kunnat vara ute efter att skada andra. Tror du att man kan se på folk om de är terrorister?

ANNONS

– Nej, man kan aldrig döma utav någons utseende vem den är. Alla har sina egna åsikter, men det känns märkligt att de smälte in såväl i det här trevliga området.

Senare under eftermiddagen anlände en lastbil med byggnadsställningar till platsen. Byggarbetare började sedan bygga ett insynsskydd runt det avspärrade bostadshuset, samtidigt som tekniker började slussa ut beslagtaget material. Vad som än finns inne i byggnaden verkar vara av väldigt stort intresse för polisen.

ANNONS