Kungliga slottet i Stockholm.
Kungliga slottet i Stockholm är landets största slott och är på 47 000 kvadratmeter. Med alla utrymmen finns där 1 430 rum, varav 609 har fönster. I slottet finns 160 toaletter. 1883 fick slottet elektricitet, och året därpå kunde man ringa från slottet. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

12 av världens mest storslagna slott och palats

Att få bo i ett av världens alla slott är få förunnat, förr i tiden var det mest kungligheter som bodde i dem. Genom åren har det förändrats och slott kan köpas och ägas av vem som helst med en stor plånbok. Här är några av världens mest storslagna slott och palats.

ANNONS
|

För länge sedan var ett slott där de kungliga bodde, men det har förändrats genom åren, och nu kan mer eller mindre vem som helst bli slottsägare.

Att äga ett slott kräver sin plånbok och många ägare bedriver olika verksamheter i sitt hem för att få in pengar till underhåll. En del hyr bland annat ut rum, har guidade turer, hyr ut till stora fester och bröllop, och säljer egenproducerade produkter.

Paret Carnarvon som äger slottet Highclere i England har gjort det världskänt genom att låta den populära tv-serien och filmen, ”Downton Abbey”, spelas in där.

Sveriges mest kända och största slott är Stockholms slott. Den nuvarande slottsbyggnaden byggdes efter att det gamla slottet Tre Kronor hade förstörts i en brand den 7 maj 1697. Slottet var klart att flytta in i 1754. Men slottets äldsta del är ända från 1200-talet. Fram till 1981 var slottet kungafamiljens bostad, sen gick flyttlasset till Drottningholms slott, där kungaparet bor än i dag.

ANNONS

Ett av världens mest kända slott är Buckingham Palace i London vilket har 775 rum, varav 52 är kungliga och gästsovrum. 188 sovrum är till personalen, 92 är kontor och 78 är badrum. Här bor drottning Elizabeth II främst.

Här listar vi några av världens mest storslagna slott och palats.

Slott och palats i världen
Bild: Simon Paulin / SvD / TT

Highclere, Hampshire, England

Sedan 1679 har slottet varit huvudsäte för earlen av Carnarvon med familj, men det ska ha anor redan från 700-talet.
Under första världskriget användes det som sjukhus för skadade soldater. Under andra världskriget var det hem åt barn som evakuerats från London.

Slottet har mellan mellan 250 och 300 rum, och flera känns igen från tv-serien ”Downton Abbey” som spelades in där.
Genom åren har även engelska ”Antikrundan”, delar av filmen ”Kung Ralph” och ”Eyes Wide Shut”, spelats in där.

Efter att ”Downton Abbey”
visats på tv ökade antalet betalande besökare så mycket att ägarparet Carnarvon kunnat renovera slottet på både in- och utsidan.
De har bland annat guidade turer på slottet, konserter, det går att hyra för bröllop och privata evenemang och på området finns två mindre boenden att hyra för de som vill bo på ett slott.

Familjen Carnarvon har inte slottet som sitt huvudhem, utan bor där då och då under året. Arkivbild.
Slott och palats i världen
Bild: MARTIN CLEAVER

Balmoral, Skottland

Slottet ligger i Skottland och har tillhört den brittiska kungafamiljen sedan 1852 då drottning Viktoria och prins Albert köpte det. Men slottet var lite litet så ett nytt byggdes i närheten av paret, och det stod klart 1856.

Sedan i början av 1950-talet har drottningen Elizabeth II och hennes familj spenderat mycket tid där. Och varje sommar tillbringar drottningen sin semester där, ibland med sällskap av andra ur den kungliga familjen.

Det var här drottning Elizabeth II befann sig när hon fick veta att prinsessan Diana omkommit i en trafikolycka 1997. Hon stannade kvar på Balmoral och åkte inte direkt till London efter beskedet, vilket upprörde hennes undersåtar.

På området finns ungefär 150 byggnader, som till exempel Birkhall där prins Charles och Camilla semestrar. Under augusti och september brukar drottningen och den kungliga familjen bo på slottet.
Allmänheten har främst tillgång till slottsparken och området runt den.
Arkivbild.
Slott och palats i världen
Bild: DIETHER ENDLICHER

Neuschwanstein, Tyskland

Ett av världens mest kända slott ligger i de tyska alperna, strax utanför Füssen. Det var kung Ludvig II av Bayern som lät bygga det med start 1869. Det tog längre tid att bygga det än vad kungen hoppades på grund av olika svårigheter på bland annat byggplatsen.

För att klara de tuffa deadlines han satte upp, fick hantverkarna ibland jobba dag och natt.
När han 1884 flyttade in i slottet var bara en bråkdel av rummen klara. Man fortsatte att bygga klart en del av det efter hans död 1886.

Redan tidigt installerades det som gjorde livet behagligt, som rinnande varmt och kallt vatten, centralvärme, toaletter som gick att spola, det fanns telefoner och ett klocksystem där kungen kunde kalla på sina tjänare.

Några få veckor efter hans död öppnades det för allmänheten och i dag lockar det cirka 1,4 miljoner besökare varje år.

Slottet sägs ha inspirerat Walt Disney till utseendet på Törnrosas slott. Arkivbild.
Slott och palats i världen
Bild: Mostphotos

Peleș, Sinaia, Rumänien

Slottet byggdes mellan åren 1873 och 1914 av Rumäniens första kung, kung Carol I.
När det invigdes 1883 användes det som sommarresidens.
Peleș byggdes av mellan 300 och 400 arbetare, och när man ändå byggde slottet lät man också bygga bland annat boende för vakterna, en jaktstuga, ett kraftverk och det kungliga stallet.

Slottet är på 3 100 kvadratmeter och innehåller cirka 170 rum och 30 badrum.

Flera kungligheter har fötts och dött i slottet, men efter att kung Michael I tvingades abdikera 1947 beslagtog kommunistregimen all kunglig egendom, inklusive Peleș.
Efter det har det varit öppet för turister, viloplats för kulturpersonligheter i landet, men också stängt under många år för att diktatorn Nicolae Ceaușescu ville det.

2006 fick den kungliga familjen tillbaka slottet, men de hyr nu ut det till den rumänska staten.

I dag används slottet bland annat som presidentbostad och det finns hotell och flera restauranger. Arkivbild.
Slott och palats i världen
Bild: Andrei Nekrassov

Pena Palace, Portugal

Slottet ligger vid ett högt berg vid staden Sintra och byggdes mellan 1842 och 1854, på initiativ av Ferdinand II av Portugal. Slottet skulle vara sommarbostad åt hans familj men hans fru, Maria II av Portugal, fick inte uppleva det färdiga slottet för hon dog 1853. Slottet stod klart året efter.

Ferdinand II gifte om sig med Elisa Hensler, grevinnan av Edla, som ärvde slottet av sin man, men hon sålde det sen till kung Ludvig. 1889 köptes det av den portugisiska staten.
Slottet är cirka 4 000 kvadratmeter stort och innehåller 90 rum.

Sedan 1910 räknas det som portugisiskt nationalmonument och slottet finns med på Unescos världsarvslista. I dag kan man som turist besöka slottet. Arkivbild.
Slott och palats i världen
Bild: Mostphotos

Hohenwerfen, Österrike

Hohenwerfen ligger i närheten av Salzburg och byggdes redan under 1000-talet på uppdrag av Gebhard av Salzburg men då, troligen, i en enkel träkonstruktion.

På 1500-talet förstörde och brände bönder stora delar av fästningen i ett uppror, men det byggdes upp igen och renoverades.

På 1600- och 1700-talet användes slottet främst som fängelse.
Under stora delar av 1800-talet fick det förfalla till i slutet av år 1898 då ärkehertig Eugen köpte slottet och gjorde om det till ett hem.
Efter det har det bland annat varit polisskola i många år, och sedan slutet av 80-talet är det en turistattraktion.

Känns slottet igen är det för att det var med i filmen ”Örnnästet” från 1968. Det syntes även kort i filmen ”Sound of music”.
Arkivbild.
Slott och palats i världen
Bild: Mostphotos

Château de Chambord, Centre-Val de Loire, Frankrike

Det stora slottet i Loiredalen började byggas 1519 på begäran av kung Frans I av Frankrike.

Slottet byggdes som ett jaktresidens åt kungen och totalt tillbringande han 50 dagar på slottet.
När Frans dog 1547 var allt inte helt färdigbyggt utan det blev kung Ludvig XIV som byggde klart slottet med bland annat undertak och parkettgolv samt möblerade det.

Slottets fasad är 128 meter bred och har över 800 skulpterade kolonner och ett mycket utsmyckat tak. Det har 440 rum, 365 öppna spisar, 84 trappor och 4 500 olika konstverk.
Under franska revolutionen plundrades slottet och möblerna såldes.

I flera omgångar har slottet stått tomt och fått förfalla. Det var inte förrän efter andra världskriget som ett ordentligt restaureringsarbete började. Då hade slottet varit i statlig ägo sedan 1930.

I dag är slottet ett mycket populärt turistmål där man bland annat kan få en guidad tur i slottet, promenera i den stora slottsparken, ta en båttur på kanalen och se en rovfågelshow. Arkivbild.
Slott och palats i världen
Bild: Mostphotos

De Haar Castle, Utrecht, Nederländerna

De Haar är det största slottet i Nederländerna och har det mesta som ett slott ska ha: torn, tinnar, stora portar, vallgravar och till och med en hängbro.
Det nuvarande slottet började byggas år 1892 och stod klart 1912 och byggdes av baron Etienne van Zuylen van Nijevelt och hans fru Hélène för att imponera på släktingar och vänner.

Slottet har cirka 200 rum och 25 badrum och byggdes med sin tids alla bekvämligheter som varmt och kallt rinnande vatten, centralvärme, el, ett turkiskt bad, ett toppmodernt kök och hiss.

En gång i tiden var det privatbostad åt familjen Van Zuylen, vars ättlingar fortfarande vistas här varje år. I över ett sekel har det varit en tradition för familjen Van Zuylen van Nijevelt van de Haar att bo i slottet en månad om året, oftast i september fast de inte längre äger slottet.

Under 60-talet hölls påkostade fester av baron Thierry van Zuylen van Nyevelt van de Haar med gäster som Coco Chanel, Maria Callas, Gregory Peck, Roger Moore, Yves Saint Laurent, Joan Collins och Brigitte Bardot.

I dag ägs slottet av en stiftelse och är öppet för allmänheten. Bland annat kan man gifta sig och ha sin bröllopsmiddag på slottet.
Slott och palats i världen
Bild: Patrick Semansky

Windsor Castle, England

Windsor Castle är det äldsta och största bebodda slottet i världen. Slottet är en av Englands kungliga bostäder och ligger i grevskapet Berkshire.

Slottet började byggas runt 1070 av Vilhelm Erövraren och 16 år senare stod det klart. Det byggdes för att skydda den västra delen av London.

Under 1300-talet gjorde Edward III om Windsor från en militär befästning till ett pampigt slott, vilket han la en förmögenhet på.
Efter det har kungligheter byggt ut, byggt om och gjort om. Men det har även fått förfalla i perioder.

När Viktoria var drottning byggdes ett privat kapell till henne som 1992 förstördes i en brand. Branden utbröt på grund av en trasig spotlight som antände en gardin i kapellet. Branden spred sig till slottet och ett par hundra brandmän bekämpade den.
Över hundra rum och ovärderlig konst förstördes. Arbetet med att återställa de förstörda rummen började direkt och arbetet stod klart fem år senare.

I dag bor drottningen ofta där på helgerna men det är öppet att besöka för allmänheten hela året.

Det var på Windsor Castle prins Philip, hertig av Edinburgh avled i april 2021.
Slott och palats i världen
Bild: AP

Mont-Saint-Michel, Frankrike

Mont-Saint-Michel är inget riktigt slott, utan bland annat ett kloster och en kyrka med anor ända från år 708 då det låg ett litet kapell där. Det ligger högst upp på halvön Mont-Tombe, som ligger i Atlanten. Titt som tätt blir halvön en ö då tidvattnet översvämmar landbryggan.

Under 1000-talet och 1200-talet byggdes det ut mer och mer, bland annat byggdes flera våningar tack vare en donation från kung Filip II August av Frankrike.

Vid den franska revolutionen fanns knappt några munkar kvar i klostret så det stängdes och blev ett fängelse fram till 1863. Några år senare klassades slottet som ett historiskt monument.

Sedan dess har det lagts miljoner på att restaurera och renovera det före detta klostret.

Det sägs att ”Rapunzels” föräldrars slott i den tecknade filmen ”Trassel” ska vara inspirerat av Mont-Saint-Michel.

Platsen är i dag ett välbesökt turistmål med flera miljoner besökare varje år, och en inkomstkälla för de få som bor på halvön.
Arkivbild.
Slott och palats i världen
Bild: Mostphotos

Umaid Bhawan Palace, Indien

Under några år på 1920-talet var det svår torka i Jodhpur, och för att hjälpa bönderna ska Maharaja Umaid Singhji ha beställt byggandet av Umaid Bhawan Palace. Han kunde då ge cirka 3 000 personer jobb i 15 år. Allt ska han ha betalat med egna medel. Byggandet började 1929 och stod klart 1943.

Umaid Bhawan Palace är en av de största privata bostäderna i världen med sina 347 rum och ägs av Maharaja Gaj Singh och hans familj.
Palatset består av tre delar: det kungliga palatset, ett lyxhotell och ett museum.
Där ska finnas flera inomhuspooler, en bankettsal, en balsal, bibliotek, spa, flera tennisbanor, biljardrum och matsalar.

2018 gifte sig skådespelerskan Priyanka Chopra på hotellet med artisten Nick Jonas, där fanns gott om plats för deras 225 gäster. Arkivbild.
Slott och palats i världen
Bild: Mostphotos

Potalapalatset, Tibet

Potalapalatset ligger i Lhasa och började byggas år 1645 av den femte Dalai lama. Själva fastigheten tog tre år att bygga, medan insidan tog 45 år för att bli klar.
Den vita delen var Dalai lamas vinterresidens och innehåller den ceremoniella salen med Dalai lamas tron. På översta våningen ligger hans privata rum.

Palatset är tretton våningar högt och har runt 1 000 rum och salar för bland annat meditation. Det har nästan 700 väggmålningar, en stor mängd skulpturer, mattor, gardiner, porslin, jade och föremål av guld och silver.

Den nuvarande Dalai lama som är den fjortonde i ordningen, tvingades lämna Tibet 1959 och har sedan dess levt i exil i Indien.

I dag är palatset ett av världens mest populära turistmål, och lockar tusentals besökare, varje dag.
De som vill besöka Potalapalatset får inte ha hatt eller solglasögon på sig, och inga bilder eller filmer får tas.

LÄS MER:Estelle och Oscar har varit på sin första officiella galamiddag

LÄS MER:Jättefest för Elizabeth: "Fasar för framtiden"

LÄS MER:Guldpalatset är världens dyrast hem till salu

LÄS MER:”Palais Vénitien” i Cannes kostar 1,2 miljarder

LÄS MER:Fd Fröken Sverige säljer sin lyxiga herrgård i USA

ANNONS