Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Valfiaskot i Iowa är som julafton för Trump

En kaotiskt omröstning i Iowa och väntad förlust i riksrätten. Valåret kunde inte ha börjat sämre för demokraterna. Samtidigt väntas Donald Trump hålla ett optimistiskt tal till nationen om ekonomin i USA.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Partimötet, "caucus", i Iowa skulle markera en lugn och ordnad inledning på primärvalssäsongen för demokraterna. Men det blev tvärtom. Medan Donald Trumps val i Iowa var en formalitet (utan allvarliga motståndare) på den republikanska sidan lyckades demokraterna – till Trumps förtjusning på twitter – haverera hela sin valomgång.

”Caucus” och primärval hålls i alla USA:s delstater under våren för att varje parti skall kunna sålla fram sin presidentkandidat. Det är en folklig process där partieliternas inflytande i de ”rökfyllda rummen” minskats till förmån för vanliga väljare.

Det är särskilt folkligt i Iowa som ligger först i pärlbandet av primärvalsstater. Här möts väljarna i bondgårdar på landsbygden, i församlingshem och kyrkor och i gymnastiksalar i städer och större orter. Allt sker inför öppen ridå. Väljarna ställer sig vid skyltar med kandidaternas namn och alla räknas och resultatet redovisas till partiets valcentral.

Utlovade flera resultat

Men i år hade det demokratiska partiet försvårat det för sig i onödan. Spärren för att få delegater till partiets konvent i sommar – då presidentkandidaten formellt nomineras – är femton procent. Men i Iowa får väljare som satsat på kandidater som visat sig hamna under femton procent möjlighet att rösta på nytt och satsa på ett vinnande namn. Redan här börjar problemen då väljare från förlorarlägren skall övertygas av de som hamnat över spärren. På större partimöten med hundratals väljare börjar nu en vandring till det ena lägret efter det andra och volontärer skall försöka hålla ordning på det hela.

I år hade dessutom tre olika valresultat utlovats som skulle redovisas. Andel av avlagda röster, rösterna omvandlade till delegater till konventet och antal röster som de fått som inte klarade spärren och vilka som väljarna valt istället.

Appar skulle för första gången förenkla för redovisningen från varje valdistrikt men här kom det första haveriet när apparna inte fungerade. Därefter skulle resultaten, som tidigare, redovisas på telefon, men denna säkrade ”hotline” brakade ihop. Sedan skulle papperskopior letas upp och räknas om varefter resultatet skulle fotograferas och mejlas. Det fungerade inte heller.

Försenat resultat

Det skulle kunna beskrivas som en bagatell i det stora hela – resultatet kommer ju förr eller senare – om det inte vore för att valkampanjen i Iowa numera är en miljardindustri för kandidaterna och reklamindustrin samtidigt som väljare och volontärer engagerar sig intensivt i den demokratiska processen med stor besvikelse som följd av detta kaotiska val och i värsta fall politisk apati.

Presidentkandidaterna reste mitt i natten vidare till den första formella primärvalsstaten New Hampshire utan att ha fått reda på valresultatet. På förmiddagen var det fortfarande inte klart.

Joe Bidens advokater krävde omedelbart en total genomlysning av valet. Och kravet kommer från många håll om att Iowa skall fråntas sin unika ställning som första delstat i fältet.

För demokraterna kom sammanbrottet i Iowa ytterst ovälkommet just när senaten avslutar riksrätten mot Donald Trump. Presidenten lät inte tillfället passera honom och påpekade att demokraterna varken kan styra nationen eller klara av ett enkelt ”caucus” i Iowa.

Filmsekvensen där Donald Trump vid en middag i samband med fotbollsfinalen ”Super Bowl” ses låtsasdirigera nationalsången (medan alla andra står stilla som traditionen bjuder med höger hand på hjärtat) hade lett till ett ramaskri om det inte dränkts av valkaoset i Iowa.

Donald Trumps kunde därför i sitt tal till nationen natten till onsdagen svensk tid i lugn och ro tala om USA:s goda ekonomi. Därefter kan han invänta frikännandet i riksrätten av senaten.

GP:s Britt-Marie Mattsson rapporterar om demokraternas primärval och riksrätten på plats i Washington DC.
GP:s Britt-Marie Mattsson rapporterar om demokraternas primärval och riksrätten på plats i Washington DC.

LÄS MER: De slåss om väljarna i Iowa och New Hampshire