Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Vad gjorde Donald Trump för att stoppa stormningen?

Vad gjorde Donald Trump för att stoppa stormningen? Det är den centrala frågan när demokraterna är på väg att avsluta sin långa redogörelse. Och de svarar själva:
– Ingenting.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Riksrätten mot Donald Trump fortsatte på torsdagskvällen och natten mot fredagen. Och demokraterna fastslog att det var Trump som välkomnade mobben till Washington och sände iväg dem till Kapitolium med orden ”Stop the steal”, stoppa stölden, och ”fight like hell”, slåss som h-e.

Och det är nu tre centrala delar som behandlats.

  • Kan riksrätten genomföras med hänsyn tagen till konstitutionen? Ja, anser alla demokraterna och sex republikaner i senaten. Nej, anser de övriga republikanerna som hänvisar till att Donald Trump avgått sedan åtalet beslutades i representanthuset och att riksrätten inte går att driva vidare av det skälet. Det betyder att det blir svårt att samla en två tredjedels majoritet för en fällande dom mot Donald Trump om det konstitutionella helt väger över. I praktiken skulle det betyda att sjutton republikaner byter fot och röstar med demokraterna.
  • Har Donald Trump uppviglat till stormningen av Kapitolium – vilket åtalet bygger på – genom talet utanför Vita huset, tidigare tal och uttalanden och i tweets under stormningen? Demokraterna anser att så är fallet, medan majoriteten av republikanerna hävdar att detta ligger inom ramen för yttrandefriheten. Om yttrandefriheten väger tyngst finns inte heller här den två tredjedels majoritet som behövs för fällande dom.
  • Har Donald Trump vidtagit några åtgärder i rimlig tid, för att förmå mobben att avsluta stormningen? Nej, anser demokraterna medan majoriteten av republikanerna inte vill hålla honom ansvarig för vad som hände i Kapitolium.

LÄS MER: FBI har identifierat 400 som misstänkta för attacken i USA

Det är den tredje punkten som kan bli den avgörande när domen faller. Demokraterna har visat icke tidigare publicerade filmer från övervakningskameror inne i Kapitolium där vidden av den våldsamma stormningen tydligt framgår. Här finns bilder på vicepresident Mike Pence som räddas undan genom en bakdörr, hur den Trumpkritiske republikanske senatorn Mitt Romney undkommer mobben med hjälp av en polis och hur den demokratiske dåvarande minoritetsledaren i senaten Chuck Schumer springande lyckas rädda sig när poliser uppmanar honom att vända tillbaka i en korridor.

Det finns ett omfattande bild – och filmmaterial som visar att de som stormade både var väl förberedda och hade kunskaper om hur de skulle orientera sig i byggnaden.

Och vad gjorde då Trump samtidigt som de dramatiska bilderna kablades ut?

Stormningen direktsändes i de stora tv-kanalerna och kunde även ses på digitala plattformar. Demokraterna anser att det är uteslutet att Trump inte visste vad som hände sedan han uppmanat sina sympatisörer att ”slåss av h-e” och att ta sig till Kapitolium där han lovade att senare möta upp. En rapport från den federala polisen FBI hade sänts i god tid till Vita huset med en sammanställning av de hot som riktats mot kongressen i sociala medier.

Och vad gjorde då Trump samtidigt som de dramatiska bilderna kablades ut? Under den första timman rådde tystnad och därefter lade han ut talet han just hållit utanför Vita huset på twitter. Samtidigt som hans vicepresident Mike Pence – som var ordförande i senaten när valresultatet och Joe Bidens seger skulle fastställas – fördes ut bakvägen tillsammmans med sin familj twittrade Trump att ”Pence inte har modet att göra det som behövs för att försvara nationen och konstitutionen … USA kräver sanningen!” Trumps tweet lästes upp i högtalare utanför Kapitolium, en galge restes med ett rep och ropen skallade – ”Häng Mike Pence”.

I samma uttalande kallade han våldsverkarna ”speciella” och sade att han ”älskade” dem.

Ett antal nödrop kom från polisen på Kapitolium, Washingtons borgmästare och från personer som bad Trumps svärson Jared Kushner och hans dotter Ivanka om hjälp. Det enda registrerade samtalet från Trump gick till senatorn Tommy Tuberville från Alabama där Trump bad honom att se till att godkännandet av valresultatet förhindrades.

Det var först efter flera timmar – under vilken tid senatorer, ledamöter av representanthuset och anställda på Kapitolium satt inlåsta samtidigt som flera poliser skadades svårt – som Trump till sist lade ut en video där han bad mobben att lämna fredligt. I samma uttalande kallade han våldsverkarna ”speciella” och sade att han ”älskade” dem.

LÄS MER: Här är bilderna från stormningen

Demokraterna snävar nu in åtalet på just detta och hävdar att Donald Trump svek presidenteden. Han var i själva verket en del av konspirationen och stormningen. Tidsserien är avgörande.

När republikanerna tar vid har de sexton timmar till sitt förfogande att försvara Donald Trump. På de två första punkterna har de redan lagt upp taktiken. Den tredje punkten blir avgörande.

LÄS MER: Här är Trumps tal som startade upploppet