Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Eric Hilmersson: Vad gör man av sitt liv när man drabbas av rikedom?

Eric Hilmersson om kvinnan från Partille som "drabbats" av en lottovinst på 208 miljoner kronor.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

En kvinna i Partille har vunnit 208 miljoner på lotto. Om detta skrev GP häromdagen och i artikeln intervjuades Svenska Spels vinnarambassadör Pierre Jonsson. Han sa:

"En människas dröm är kanske att köpa en Ferrari för en miljon. Nu skulle vinnaren kunna köpa 208 Ferrari, det är ju som en hel fabrik."

Med andra ord: Det är så mycket pengar att det är närapå omöjligt att handla upp dem. Och vinnarambassadörens uttalande antyder att detta kan utgöra ett psykologiskt dilemma. Att det skapar ett ekonomiskt utrymme som är så svindlande stort att det ger den drabbade torgskräck.

Jag skriver " den drabbade", för det är lite så det verkar vara. Pierre Jonsson konstaterar nämligen också att det innebär en "enorm mental resa" att vinna så vanvettigt mycket pengar, och många är de undersökningar som visat att folk som kammat hem storvinster inte blir lyckligare för det. Snarare tvärtom. Man börjar oroa sig för hur förmögenheten ska förvaltas. Människor med skumma avsikter börjar plötsligt höra av sig. Man ser avundsjuka och missunnsamhet i omgivningens ansikten. Man oroar sig för att bli bestulen. Och man vet inte längre om man behöver – eller vill – gå till jobbet imorgon.

Och vad ska man då göra med sitt liv?

Harvardprofessorn Michael Norton har studerat vilken typ av spenderande som gör människor lyckliga på riktigt och han har kommit fram till att det är de som ger till andra som mår bäst. Att köpa en pryl till sig själv ger en kick för stunden, men att hjälpa någon annan ger en mer varaktig känsla av tillfredsställelse och, ja, lycka.

Vad betyder det? Jo, att vi inte är så själviska som vi inbillar oss. Att vi har lurats av ett köpgalet system att tro att ju mer saker vi samlar på oss desto bättre mår vi.

När vi i själva verket, till naturen, fungerar precis tvärtom.

Det är ett ganska så gigantiskt missförstånd.

I Partille sitter i detta nu någon och funderar över vad hon ska göra av sina 208 miljoner. Hon överväger kanske att sluta jobba. Resa runt jorden. Köpa ett nytt hus. Investera i fonder. Installera larm. Köpa 208 Ferraris.

Jag ska inte säga att jag lider med personen i fråga, för det finns såklart värre öden än att bli rik. Men jag hoppas att storvinnaren unnar sig en stund av frid mitt i denna känslostorm.

Att hon tar en ledig måndag, promenerar ner till vackra Kåsjön, doppar fötterna i det vårkalla vattnet. Och om lyckan fortfarande inte vill infinna sig, om ansvaret känns överväldigande och frågorna känns många fler än svaren så kan det vara värt att testa professor Nortons teori – och lätta på bördan.

Lycka till nu.