USA:s före detta president Donald Trump och hans fru Melania under en baseballmatch i oktober 2021.
USA:s före detta president Donald Trump och hans fru Melania under en baseballmatch i oktober 2021. Bild: Brynn Anderson

Vad betyder tystnaden från Trump?

Donald Trump bidar sin tid. Men betyder det återkomst i presidentpolitiken? Eller att han förlorar taktpinnen i det republikanska partiet? Tystnad är det mest påtagliga från huvudkvarteret i Palm Beach.

ANNONS
|

Donald Trump har förlorat sin viktigaste möjlighet att kommunicera sedan han stängts av i sociala medier. Men det betyder inte att han upphört att försöka elda på sina sympatisörer. På möten är hans ledord fortfarande att han har berövats valsegern. Men med färre mottagare än tidigare av budskapet är det en uppförsbacke att komma tillbaka som en given frontfigur och segare i presidentvalet om tre år.

LÄS MER:Snart släpps Trumps sociala medier

Trump har sedan förlusten valt att bosätta sig permanent i Florida. Han är inte längre skriven i New York och vistas inte numera i sin våning i det guldskimrande Trump Tower. Det är inte bara det behagliga klimatet och den stora egendomen i Palm Beach, Mar-a-lago, som lockar. Skatterna är lägre i Florida och i New York pågår de omfattande utredningarna om olika former av misstänkta ekonomiska oegentligheter som i värsta fall kan leda till bankrutt för Trumpimperiet, böter och fängelse. Familjen kan dessutom dras med i fallet.

ANNONS

Oklart vilken ställning han har

Men än så länge odlar Donald Trump bilden av sig själv som det republikanska partiets oomstridde ledare och den givne kandidaten i presidentvalet 2024. Mar-a-lago fungerar som hans bas där han tar emot republikanska politiker och drar upp riktlinjerna för en framtida kampanj.

Det är svårt att bedöma hur stark ställning Donald Trump har inom partiet. Republikanerna och demokraterna är i praktiken kampanjorganisationer. Att alla republikanska politiker med presidentambitioner skulle avstå från att ställa upp i primärvalen 2024 och istället släppa fram Donald Trump är inte troligt.

Donald Trump talar i Perry, Georgia.
Donald Trump talar i Perry, Georgia. Bild: Ben Gray

Republikanerna är – liksom demokraterna – splittrade och Trumps styrka återfinns i vad som skulle kunna beskrivas som den gamla Teapartyrörelsen som tidigare saknade ett samlande namn. Ross Perot fanns där innan Teaparty blev ett begrepp och vann över 19 procent av rösterna i presidentvalet 1992. Han återkom 1996 och fick omkring 12 procent. Sarah Palin – som var vicepresidentkandidat 2008 – försökte bli en frontfigur för Teapartyrörelsen då Perots reformparti långsamt tynade bort. Då hade även Donald Trump år 2000 intresserat sig för att ta över ledarskapet i partiet.

Dessa missnöjesyttringar kom att bli en del av Trumps väljarunderlag som republikansk presidentkandidat.

LÄS MER:Biden om Trump: Han har vävt ett nät av lögner

Amerikanerna lyssnar på en vinnare

Samma missnöje finns fortfarande kvar men det är långt ifrån säkert att det är Donald Trump som i fortsättningen fångar upp det. Framförallt gäller det för Trump att visa sig vara mannen som driver ”vanligt folks” bortglömda frågor och inte bara fastnar i det felaktiga påståendet att han lurats på valsegern 2020. Han sjösatte vaccinutvecklingen mot covid-19 men har ännu inte kunnat dra nytta av det. Ett skäl är motståndet bland många av hans sympatisörer som buar när han uppmanar till vaccinering.

ANNONS

LÄS MER:Expert: Biden tog bladet från munnen

Hittills har Donald Trump med sitt stöd till vissa republikanska kandidater och hot mot andra lyckats skapa känslan av att det är han som ”gör eller förgör” politikerna i partiet. De som möts av hans missnöje och häftiga negativa kampanjer förlorar, medan de som får hans uppbackning vinner. Det är en förklaring till att många republikanska ledamöter av representanthuset – med mandatperioder på två år – ligger lågt och inte vill utmana Trump inför mellanårsvalet i november. Men presidentval är en annan sak. Att ambitiösa yngre republikanska politiker med presidentambitioner redan nu skulle ge upp är långt ifrån säkert. Till det kommer att väljare som känner sig ”hemlösa” mycket väl kan vända blickarna mot en ny missnöjesrörelse.

Donald Trump vill fortfarande spela en viktig roll i amerikansk politik, och möjligen ännu en gång bli president. Men att bara klaga på valet 2020 och påstå att Joe Biden är en illegitim president räcker inte. Amerikanska väljare är mer lyhörda för de som uppfattas som vinnare än förlorare.

LÄS MER:Utredningen växer – ett år efter stormningen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS