Vaccin dröjer i EU när många ska samarbeta

I kapplöpningen på ett godkänt vaccin kommer Storbritannien etta, USA sannolikt tvåa. EU är på upploppet, men efter. Varför? Ett skäl: det är svårare att vara flera och få önskar en överstatlig union.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Att Pfizers vaccin mot covid-19 godkänts i Storbritannien väcker stor uppmärksamhet. Det var en efterlängtad nyhet som tände ett hoppfullt ljus i pandemimörkret när läget är som mest alarmerande.

Injektioner kan i bästa fall inledas redan nästa vecka med förtur för särskilt utsatta grupper som äldre och yrkesarbetade inom vård och omsorg. Inom kort kan ett vaccin även bli godkänt i USA. För Sverige och övriga EU-länder tar det längre tid, kanske flera veckor.

Det är vid alla jämförelser en närmast obegripligt snabb framtagning av vaccin, som nu sker parallellt med tester i olika faser av flera tillverkare. Men varför är EU inte först?

ANNONS

– Det är lite lättare att komma överens med sig själv. Storbritannien har lämnat EU och vi är 27 länder. Vi har processer som involverar flera länder. Det är alltid mer komplicerat när man är flera, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i en GP-intervju.

EU:s läkemedelsmyndighet låg i London men har flyttats på grund av brexit i vintras. Nu har britterna en av de bästa läkemedelsmyndigheterna i världen, enligt Richard Bergström.

LÄS MER:Pfizers vaccin godkänns i Storbritannien

EU-solidaritet har satts på hårda prov

Att solidariteten inom EU satts på hårda prov och samordningen brustit var tydligt när talen över smittade och avlidna exploderade. Varje land stod sig självt närmast i krisen. Egna intressen kom före gemenskapens. Det var mänskligt och kanske inte så konstigt, men en smärtsam lärdom både för medlemmar och EU-kommissionen som ibland beskrivs som EU:s regering.

Men det är missvisande. Starka krafter vill ha ett mer centraliserat EU med större exekutiva befogenheter inom ekonomi och försvars- och säkerhetspolitik, till exempel. Men en majoritet vill inte ge för mycket makt till Bryssel och definitivt inte ge upp den nationella suveräniteten och självbestämmandet.

Skulle det gå så långt är det ytterst tveksamt hur många länder som skulle stanna kvar. Den europeiska union som vi känner skulle inte längre existera. Grundfördraget skulle behöva skrivas om och villkoren för medlemskap ändras. En extrem konsekvens skulle vara om de nationella parlamenten helt underställdes EU-parlamentet.

ANNONS

Det är ännu en utopi som många politiker och medborgare tar avstånd från. Men det finns en bred strävan efter att EU ska göra mer tillsammans, öka samordningen och stärka den gemensamma lagstiftningen och ledningen. Det historiska beslutet (och bråket) om ett gigantiskt coronastödpaket kan ses som ett uttryck för det.

Ansvaret för hälso- och sjukvård ligger på de enskilda länderna. EU:s roll är, enligt kommissionen, att komplettera ländernas politik och hjälpa dem att nå gemensamma mål, samla sina resurser för att arbeta mer effektivt och ta itu med gemensamma problem som pandemier, kroniska sjukdomar och den ökade medellivslängdens konsekvenser för vården.

EU-invånarna skyddas bättre mot internationella hälsohot om EU-länderna samarbetar än om de enskilda länderna agerar på egen hand, heter det. Den 17 juni i år lade EU-kommissionen fram en strategi för att snabba på utveckling, tillverkning och distribution av vacciner mot covid-19. Den 15 oktober antogs en vaccinationsstrategi. Trots goda resultat finns dock problem enligt kommissionen: en minskad tilltro hos allmänheten till vaccinationer, geografiska skillnader som påverkar tillgången på vaccin samt desinformation om vaccinationer.

LÄS MER:Pfizer söker godkännande för vaccin i EU

Stränga regler för att godkänna vaccin

EU har stränga regler för att godkänna vacciner på marknaden:

”Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) utvärderar och kontrollerar vaccin. Först när ett vaccin har genomgått omfattande tester kan EU-kommissionen godkänna det för försäljning. EMA fortsätter sedan att utvärdera vaccinet och kontrollerar användningen. Syftet är att uppnå maximal säkerhet för att garantera befolkningens hälsa.”

ANNONS

Det är lovvärt, men tidskrävande och en följd av ett byråkratiskt samarbete. Det kan, motiverat eller obefogat, upplevas som frustrerande just nu i kapplöpningen mot räddningen från ett virus som experter på smittsamma sjukdomar och vacciner inte kände till för ett år sedan.

LÄS MER:Astra Zeneca har börjat tillverka sitt vaccin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS