Vaccin är ett politiskt trumfkort

Efterfrågan är enorm, men tillgången begränsad. Det är en drivkraft för vetenskapen och industrin. För länder som Ryssland och Kina är vaccin ett politiskt trumfkort.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Ryssland har ingen relation med EU, sa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov förra veckan. Detta med anledning av att EU (och USA) har lagt sig i landets inre angelägenheter och kraftfullt fördömt Moskvas agerande mot regimkritikern Aleksej Navalny. Sanktioner och utvisningar åt båda hållen har följt. Det är bara de senaste turerna i ett grannförhållande som har försämrats allt mer på ett sluttande plan sedan den ryska annekteringen av Krim 2014.

LÄS MER:Så tystas oliktänkande – som taget ur en spionfilm

Men med covid-19 förändras mycket, möjligen även på längre sikt och mer varaktigt. Ryssland är nu en av de ledande tillverkarna av vaccin på en marknad som inom överskådlig tid inte har kapacitet att framställa doser i takt med de globala behoven.

ANNONS

Det görs nu tre coronavirusvaccin för människor i landet. Mest känt är Sputnik V, men andra namn är Epivaccorona och Covivac. På fredagen meddelade den ryska jordbruksmyndigheten Rosselkhoznadzor att det nu finns ett vaccin registrerat också för djur. Preparatet kallas Carnivac-Cov och, heter det, gör ingen skada och skapar hög immunitet.

EU-länder vänder sig österut

Bråk och split inom EU om försenade leveranser och fördelning, och gentemot Storbritannien, sker i ökad smittspridning och politisk desperation. Det får allt fler medlemsländer att vända sig österut för att tillförsäkra sig doser som används flitigt men ännu inte är godkända av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Både Frankrikes och Tysklands ledare, Emmanuel Macron och Angela Merkel, har enligt Kreml i veckan pratat med den ryske presidenten Vladimir Putin om utsikterna för att få Sputnik V godkänt i EU, möjligheterna till leverans och även möjlig samproduktion. Ett land som visar intresse för detta är Italien trots att misstänka ryska spioner har utvisats. Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz är en av flera andra EU-ledare som har sträckt ut handen mot Putin för att få hjälp.

LÄS MER:Merkel och Macron i samtal med Putin om Sputnik V

Kina är i ett diplomatiskt krig med väst efter svidande kritik mot hur landets styre behandlar etniska minoriteter och oliktänkande och systematiskt inskränker demokratiska fri- och rättigheter. Men landet har starka ekonomiska band till sina kritiker, inte minst EU. Landet är också en stor producent av vaccin och levererar nu både till Europa och övriga delar av världen, ofta på mycket gynnsamma villkor.

ANNONS

Omvärderar kineserna

En som har omvärderat kineserna är Brasiliens kontroversiella president Jair Bolsonaro. I en förödande pandemi som nästan dagligen slår nya svarta rekord i nationen, står han inför sin största personliga kris sedan cheferna för armén, flottan och flygvapnet lämnat sina poster. Tidigare har flera av hans viktigaste ministrar slutat i protest. Hälsoministrarna har avlöst varandra.

Samtidigt har den uttalat covid- och vaccinationsskeptiske Bolsonaros popularitet sjunkit över hans hantering av pandemin. 43 procent av brasilianerna säger att han är skyldig till hälsokrisen, enligt en undersökning som publicerades i mitten av mars.

Nu uppges mer än 80 procent av intensivvårdsavdelningarna vara fulla i huvudstäderna i 25 av Brasiliens 27 stater. Läget är kritiskt.

I detta prekära belägenhet har Bolsonaro lovat göra 2021 till vaccinationsåret. "Vi kommer snart att återuppta våra normala liv", är hans budskap. Hittills har Brasilien vaccinerat färre än 10 procent av befolkningen med cirka 17,7 miljoner vaccindoser. Vaccin har använts från Astra Zeneca, Kina, Johnson & Johnson och Ryssland.

För den individ eller regering som är i nöd spelar ursprunget mindre roll, bara att det är säkert och verkar. I krisen kan vaccin öppna dörrar som var på väg att stängas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS