Startsprängare. Olof Olausson från Veidekke, Mölndalspolitikern Hans Bergfelt (M) och de första husköparna i Hills villastad, Oliver och Jesper Wallmarker samt Sophia Högberg. Bild: Martin Björklund
Startsprängare. Olof Olausson från Veidekke, Mölndalspolitikern Hans Bergfelt (M) och de första husköparna i Hills villastad, Oliver och Jesper Wallmarker samt Sophia Högberg. Bild: Martin Björklund

Golfen spränger för nya bostäder

ANNONS

Med en rejäl knall har bygget dragit i gång för ett av Mölndals mest omdiskuterade bostadsbyggen –Hills villastad, ett drygt golfslag från golfklubben Hills i Balltorpsområdet.

– Det har varit en lång resa och det är fantastiskt kul att få vara med på den, säger golfproffset Johan Edfors, delägare i Hills fastigheter.

Planer på att bygga villor och lägenheter i området har funnits sedan tidigt 2000-tal. Men då Mölndals stad inte lyckades hitta någon ersättningsbana till motocrossklubben MK Pionjär, som tidigare höll till på platsen, gjorde ärendet flera vändor i det rättsliga systemet innan politikerna i fullmäktige kunde klubba detaljplanen för sammanlagt 280 bostäder.

ANNONS

–Vi har arbetat med att anpassa bygget till naturmiljön och omgivningarna. Så här långt har försäljningen gått riktigt bra för vi var lite osäkra hur det här projektet skulle tas emot eftersom särskilt lägenheter oftast byggs mer centralt, säger Hans Östling, projektledare på byggföretaget Veidekke.

I området ska en park på 50 000 kvadratmeter byggas mellan bostäderna och golfbanan.

–Där ska finnas promenadstråk och löparslingor och samtidigt ligger Sandsjöbacka naturreservat precis i närheten, säger Johan Edfors som hoppas att Hills klubbhus kommer att fungera som en social punkt i området med restaurang, paddeltennisbanor och gym.

Bygget beräknas pågå till 2022 och i en första etapp byggs 76 villor och 60 lägenheter där de första ska stå klara sommaren 2016. Matilda Ljungberg och hennes man Filip är några av de som ska flytta in då – med utsikt över golfbanan.

– Vi har letat efter ett hus nära naturen och samtidigt nära staden. Det finns här, säger Matilda Ljungberg.

–Tempot och lugnet känns unikt. Samtidigt får jag nära till golfbanan, säger Filip Ljungberg.

Beroende på storlek så kostar villorna från sex till nio miljoner kronor och lägenheter i form av bostadsrätter går på 2,4 miljoner kronor och uppåt.

ANNONS

–Vi har lagt oss på en nivå som det kostar när man bygger centralt, säger Hans Östling.

Fakta: Hills villastad

  1. 280 bostäder i form av villor och 80 lägenheter, ska byggas i Balltorpsområdet i Mölndal.
  2. Bygget av vatten och avlopp har redan dragit igång och de första husägarna förväntas kunna flytta in till sommaren 2018.
  3. I området ska även en park på 50 000 kvadratmeter anläggas innehållande bland annat motionsslinga, damm och mötesplatser.
ANNONS