Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårblommorna börjar sticka upp ur jorden. Bild: DRAGO PRVULOVIC / TT
Vårblommorna börjar sticka upp ur jorden. Bild: DRAGO PRVULOVIC / TT

Våren kan vara på väg till Göteborg

Kommande dagar kan kanske ge göteborgarna lite vårkänslor då det enligt prognosen blir temperaturer på fem till åtta grader varmt.

Solen skiner, fåglarna kvittrar och påskliljorna börjar sticka upp från marken. Så det är inte utan vi får vårkänslor, men är den på väg redan?

– Jajamän, den börjar närma sig, det blir plusgrader resten av veckan, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Vårtemperaturer

Han berättar att ett högtryck kommer upp från Centraleuropa som kommer att ge Göteborg temperaturer på mellan fem till åtta grader de kommande dagarna. Det är vårtemperaturer.

Den meteorologiska definitionen av vårens ankomst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara mellan 0 och 10 grader minst sju dygn i sträck. Och det kan inte bli vår före den 15:e februari.

Att våren kommer så här års är inte ovanligt, enligt Mikael Sjöstrand, men förra året kom den till Göteborg i mitten på mars, och 2017 dök den upp i den senare delen av februari.

Tillfälligt stopp

Ett lågtryck med kallare luft, som ser ut att komma in över Västsverige i mitten på nästa vecka, kan dock sätta stopp för våren tillfälligt.

Kan det fortfarande bli snö och minusgrader?

– Ja, det kan komma en köldknäpp. Men som det ser ut nu blir det mer ett par minusgrader än riktig kyla. Snö kan komma väldigt sent, men som det ser ut nu är det ingen i sikte, säger Mikael Sjöstrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.