Våldsamt upplopp i samband med koranbränning

Ett 15-tal personer frihetsberövades under de våldsamma upploppen i Malmö, där bränder anlades och föremål kastades mot polisen. Vid lunchtid på lördagen var samtliga frihetsberövade släppta.

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan ska under fredagen ha varit på väg från Köpenhamn till Malmö för att bränna en koran som en del av en manifestation i närheten av Islamic center.

Men dansken, som är ledare för det högerextrema partiet Stram kurs, stoppades i Lernacken, enligt Sydsvenskan, och fick ta del av ett avvisningsbeslut. Han belades också med ett två år långt återreseförbud.

– Bakgrunden är de senaste dagarnas händelser. Den här danska medborgaren har bland annat uttryckt i sociala medier att han ämnar begå brott när han kommer in i landet, säger Kalle Persson, presstalesperson för polisen i Region syd.

Spelade fotboll med koranen

Under eftermiddagen ska några av partiet Stram kurs medlemmar ha samlats på Stortorget i Malmö för att sparka på ett exemplar av Koranen, det skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningen blev stämningen hotfull på platsen.

– De har spelat fotboll med Koranen. De hetsade publiken och det blev en spänd stämning. De provocerade muslimer som fanns på plats, men som hejdades av andra, som sa att ”det är exakt det här de vill, de vill ha bråk”, rapporterar DN-reportern Niklas Orrenius.

Samlingen på Stortorget hade inte tillstånd och stoppades därför av polisen. Sex personer frihetsberövades och är nu misstänkta för hets mot folkgrupp.

Medlemmar ur Stram kurs genomförde senare även en koranbränning vilket ledde till våldsamma upplopp i stadsdelen Emilstorp i Malmö. Under fredagskvällen skrev Skånepolisen på sin hemsida att situationen har eskalerat till ett våldsamt upplopp. ”Läget är oroligt i området och föremål kastas mot polispersonal”.

Flera bränder i området

Ett flertal bilar sattes i brand och det brann även i ett underjordiskt garage. Det var dock osäkert om bränderna hörde samman med oroligheterna.

Enligt Sydsvenskan ledde upploppen till stora trafikstörningar. Tidningen uppger också att bengaler har använts på platsen samt att fyrverkerier avfyrats.

Oroligheterna i området fortsatte under natten. Föremål ska ha kastas mot poliser och polisfordon men det finns inga uppgifter om att någon ska ha blivit skadad. Ett femtontal personer har frihetsberövades. Vid lunchtid på lördagen var alla släppta.

Skadade poliser

Enligt Aftonbladet har flera poliser skadats lindrigt.

Vid 03-tiden uppgav polisen att situationen lugnat ner sig och att boende i det drabbade området hjälpte till att städa upp föremål som hade kastats. Polisen kommer under lördagen arbeta med trygghetsskapande åtgärder tillsammans med personal från Malmö stad och bland annat vara på plats i området för att möta de boende.

Rasmus Paludan är besviken över avvisningsbeslutet och planerar att överklaga.

– Jag har familj i Sverige. Min pappa bor i Helsingborg. Jag förstår inte det här beslutet. Min tanke var att jag skulle prata med olika medier i Malmö och gå en promenad i staden. Enligt mina informationer har det redan brunnit en koran i Malmö under dagen. Den saken var redan gjord, säger Rasmus Paludan till Sydsvenskan.

LÄS MER: Inget skärpt straff för Rasmus Paludan

Fakta: Ett danskt högerextremt parti

  • Stram kurs är ett högerextremt danskt parti med en kontroversiell ledare i Rasmus Paludan, som har bränt Koranen inlindad i bacon.
  • Partiet, som grundades 2017, vill förbjuda islam och massdeportera muslimer.
  • Rasmus Paludan dömdes tidigare i somras till tre månaders fängelse för bland annat ärekränkning.
  • Paludan straffades för ett rasistiskt uttalande om muslimer i samband med en demonstration i Frederikssund. Han dömdes även för ytterligare 13 anklagelsepunkter, däribland för att ha utsatt en person för livsfara.
  • Paludan är även tidigare dömd för brott mot den danska brottsbalkens paragraf 266 b, även kallad rasismparagrafen.
  • I början av juni i år sköt dansk polis en man i benet, eftersom mannen hotat Rasmus Paludan med kniv i samband med en demonstration. Paludan skadades inte vid händelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.