Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kvar på platsen efter tumultet låg rattkryckan, som den äldre kvinnan använt för att försöka stoppa våldsmannen. Bild: Polisen

Yxman slog ner 80-årig dam, stal bilen och hunden – nu döms han

Den 80-åriga kvinnan höll på att tanka, när hon blev hotad och nedslagen av en yxbeväpnad man. Han försvann med den äldre damens bil – där hennes hund fortfarande låg kvar i baksätet.
Nu har gärningsmannen fått sin dom.

Det var vid lunchtid, den 10 augusti, i det normalt sett stillsamma samhället Herrljunga.

Den 80-åriga kvinnan hade fyllt på bensin och var i färd med att skruva fast tanklocket, när det plötsligt hände.

En 31-årig man kom rusande mot henne. I ena handen bar han en kraftig yxa, som han viftade med.

Nystulet vapen

Tillhygget hade han, enligt utredningen, precis stulit i en närliggande järnaffär.

– Jag skyndade att sätta mig i förarsätet för att köra därifrån, men mannen hann ikapp. Han skrek "ge mig nycklarna" och tog tag i min arm och slet ut mig ur bilen så att jag ramlade omkull, berättade den äldre damen inför rätten.

Hon gav dock ingalunda upp frivilligt:

– Jag reste mig och puttade till honom i bröstet så han föll. Jag var så arg, det var det som gjorde att jag fick kraften, säger kvinnan i förhör.

Brottningsmatch

Enligt henne hamnade båda på marken, där de brottades. Hon tvingades ta emot många slag. Bilderna i förundersökningen visar på armar och ben som är helt blåslagna.

– Han sa "ge mig nycklarna annars dödar jag dig". Jag kände mig aningen ställd när jag såg yxan och släppte taget lite. Då slet han nycklarna ur min hand.

I en sista ansträngning försökte den äldre kvinnan knocka mannen med rattkryckan som låg i baksätet. Där fanns också hunden.

Snabb efterlysning

80-åringen släpades med en bit, innan hon kastades ut av farten och dörren slogs igen.

Polisen utfärdade snabbt en efterlysning. Senare samma kväll greps den 31-årige mannen vid Hjalmar Brantingsplatsen på Hisingen.

Fordonet påträffades parkerat i närheten av Nils Ericsonsplatsen. Hunden kunde välbehållen återvända hem till sin matte.

Den 31-årige mannen har erkänt i stort sett allt han anklagats för. Han påstår sig inte komma ihåg någonting av händelsen och har heller ingen förklaring.

Stabilt identifierad

– Min sista minnesbild är kanske en eller två dagar tidigare. Då var jag i Skövde och tog droger, förklarar mannen i polisförhör.

Han är identifierad både via övervakningsbilder och genom utpekande i fotokonfrontation.

Alingsås tingsrätt dömer 31-åringen till två år och två månaders fängelse.

Han ska också betala 41 000 kronor i skadestånd till den äldre damen och drygt 4000 kr till det affärsbiträde vars mobiltelefon stals samtidigt som mannen snodde yxan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.