Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Ytterligare misstänkta i stenhärvan

Utredningen av stenhärvan i Göteborg och Alingsås växer. Nu misstänks en tredje kommunanställd för att ha stulit gatsten från Göteborgs stad som senare ska ha lagts på en privat tomt i Alingsås. I utredningen misstänks också en polis.

I höstas avslöjade GP att Göteborgs stads arbetsfordon hade setts i samband med en stensättning utanför en privat lyxvilla i Alingsås. Det blev starten på en polisutredning som pågår för fullt och som vuxit sig större och större.

Strax efter avslöjandet gjorde Göteborgs stad en polisanmälan med anledning av de uppgifter som hade framkommit.

I mars i år delgavs två män misstanke om grov stöld – båda var i samband med den misstänkta stölden och stensättningen anställda på park- och naturförvaltningen. Enligt åklagare John Nilsson, som leder utredningen, rör det sig om ett antal lastbilsflak med sten som ska ha stulits från kommunens två stenlager på Ringön och Marieholm.

Båda männen har sedan dess på egen begäran avslutat sina anställningar på kommunen.

I slutet av mars delgavs även mannen som bor i Alingsåsvillan för misstanke om grovt häleri. Även han förnekar brott.

– Personen misstänks för att ha hanterat stenen på ett sådant sätt så att det försvårat för kommunen att få tillbaka den, sa då åklagare John Nilsson, som leder utredningen.

Villaägarens försvarsadvokat Leif Almquist har sagt att hans klient köpt stenen utan vetskap om varifrån den kommer.

Läs även: "Detta gör mig inte förvånad"

Nu har två nya namn tillkommit i utredningen: en polis och ytterligare en kommunanställd.

Den sistnämnda ska ha arbetat på förvaltningen i samband med den misstänkta stenstölden och har nu tagits ur tjänst. Brottsrubriceringen är grov stöld och han misstänks för att, precis som hans tidigare två kollegor, ha stulit stenen som senare lagts vid villan.

– Han har i förhör nekat till brott. Det är allt jag kan säga, säger Ove Jäverfelt, vice chefsåklagare, som just nu handlägger ärendet åt John Nilsson.

Den femte misstänkta personen är en polis, även han boende i Alingsås. Han bekräftar själv för GP att han i somras köpte sten från två personer men att han inte kände till att de arbetade på kommunen eller att stenen var stulen. Han bekräftar också att han misstänks för häleri. Den förundersökning som han förekommer i leds av Särskilda åklagarkammaren.

– Personen är uppsatt som misstänkt i ärendet. Uppgifter har lämnats till oss från den allmänna åklagaren. Jag har tittat på dem och inlett en förundersökning som jag nu arbetar vidare med, säger Lena Lithner, åklagare på Särskilda åklagarkammaren.

Hon berättar inte vilken misstankegrad det rör sig om utan hänvisar till den förundersökningssekretess som råder.

Läs även: Polismannen: "Jag är lurad"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.