Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ytterligare en man misstänkt efter Wilmas försvinnande

Ytterligare en man anhölls på söndagen i utredningen kring 17-åriga Wilma Anderssons försvinnande i Uddevalla.
När GP besökte mannens bostad var beskedet att han inte var hemma. Kort därefter meddelade polisen att mannen var anhållen på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling. Senare på söndagskvällen släpptes mannen på fri fot igen, men misstankarna mot honom kvarstår.

Sökandet efter försvunna Wilma Andersson som senast sågs i livet den 14 november fortsatte under söndagen med oförminskad kraft över vattendrag, hav och i tät och snårig skogsterräng i Uddevalla. Polisens fokus under dagen låg i de norra delarna av Uddevalla där ett stort antal hundförare finkammade terrängen omkring Fjällvägen intill ett militärt övningsområde.

– Vi måste kontrollera allt, berättar en hundförare som under eftermiddagen bland annat gick igenom innehållet i två resväskor som två cyklister hittade i ett vattenfyllt dike.

Vid 16.30-tiden meddelade polisen att ytterligare en person har anhållits i utredningen kring den 17-åriga flickans försvinnande. Mannen är misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott. Polisen beskriver det som att mannen finns i den sedan tidigare häktade och mordmisstänkte mannens närhet.

– Han kommer förordnas en försvarare och höras under kvällen. Wilma är fortfarande inte anträffad, berättade polisens presstalesperson Anna Göransson efter beskedet.

På söndagskvällen beslutade åklagaren att häva anhållandet:

– Efter ett utförligare förhör med den misstänkte har jag beslutat att försätta mannen på fri fot. Misstanken om brott kvarstår, men misstanken motiverar inte längre ett frihetsberövande, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Mammans ord: "Vill bara få hem våran Willmis"

Frihetsberövades under eftermiddagen

Vad GP erfar rör det sig om en släkting till den häktade mannen i 20-årsåldern. Kort innan polisen meddelade att ytterligare en person var anhållen i utredningen var GP vid hans adress i hopp om att få en intervju. Personen som öppnade bostaden meddelade då att han inte var hemma.

I stället befann sig mannen i polisens förvar och under söndagskvällen hölls förhör med honom. Vad som fått polisen att rikta misstankarna mot honom är utredarna förtegna om.

– Det jag kan säga är att det anhölls ytterligare en man under eftermiddagen och att han på sannolika skäl är misstänkt för skyddande av brottsling, säger Sten-Rune Timmersjö som är chef vid polisens enhet för grova brott i Fyrbodal.

Har det gjorts några beslag, som till exempel av något fordon under utredningen som lett fram till de nya misstankarna?

– Inga kommentarer, svarar Sten-Rune Timmersjö.

På polisens hemsida beskriver myndigheten att det är uppgifter som framkommit under utredningen som fått polisen att fatta misstankar mot honom.

Polisens misstanke är att Wilma Andersson blev mördad samma dag som någon senast såg henne vid liv, det vill säga torsdagen den 14 november.

På frågan om det finns konkreta bevis på att ett mord har begåtts svarade Caroline Fransson i samband med fredagens häktningsförhandling:

– Det är inget jag kommenterar i detalj, utan jag kan bara säga att grunden för de här sannolika skälen dels är sådant som framkommit i den tekniska utredningen, dels sådant som framkommit genom förhör som hållits.

LÄS MER: Familjens känslosamma hälsning i Efterlyst: "Vi kommer aldrig sluta leta"

Frivilliga fortsätter att söka

Samtidigt som utredningen kring själva brottet går vidare med undersökningar och förhör med för polisen intressanta personer, fortsätter polisen och frivilligorganisationerna Missing People och Fikk att leta efter Wilma Andersson.

– Vi har planerat för 4-5 dagar framöver och kommer söka så länge det behövs och det finns frivilliga, säger Peder Schillerström, orförande för Fikk.

Även polisen kommer att fortsätta sökandet med oförminskad kraft.

– Det finns ingen information i nuläget som kommer att förändra våra planer. Men vi står i direkt koppling till förundersökningsledningen och följer de uppgifter som de får fram, säger presstalespersonen Anna Göransson.

LÄS MER: Wilma, 17, försvunnen – detta har hänt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.