Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pojkvännen anses ha mördat Wilma i deras gemensamma bostad. Bild: Polismyndigheten
Pojkvännen anses ha mördat Wilma i deras gemensamma bostad. Bild: Polismyndigheten

Wilmas mördare lider inte av allvarlig psykisk störning

Wilmas mördare har genomgått en fyra veckor lång rättspsykiatrisk undersökning. Nu slår läkarna fast att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning. Han kan därför komma att dömas till fängelse – och inte vård.

Uddevalla tingsrätt har slagit fast att det finns övertygande bevisning för att den 23-årige pojkvännen är skyldig till mordet på Wilma Andersson.

Livstecknen från flickan slutade tvärt eftermiddagen den 14 november förra året. Samma kväll ska pojkvännen ha tagit hennes liv, inne i deras gemensamma bostad i centrala Uddevalla.

Mannen har tidigare genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning som visade att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning när han begick mordet.

LÄS MER: Pojkvännen skyldig till mordet på Wilma

Fyra veckor lång utredning klar

Efter en nio dagar lång rättegång i juni beslutade Uddevalla tingsrätt att mannen, innan de dömer honom, skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mördarens försvarsadvokat Beatrice Rämsell vill inte kommentera resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen som henne klient genomgått. Bild: Edvin Bergström
Mördarens försvarsadvokat Beatrice Rämsell vill inte kommentera resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen som henne klient genomgått. Bild: Edvin Bergström

Efter fyra veckors utredning kom på onsdagen beskedet från rättsläkarna: Wilmas pojkvän lider inte av en allvarlig psykisk störning.

Rättsmedicinalverket skriver i sitt utlåtande att pojkvännen varken vid tiden för mordet eller vid undersökningen led av någon allvarlig psykisk störning.

Slutsatsen blir att det därför inte finns förutsättningar för att han ska dömas till rättspsykiatrisk vård. Det är därmed troligt att han kommer dömas till fängelse.

– Jag har inga kommentarer på det, han vill inte att jag kommenterar det, säger mannens advokat Beatrice Rämsell.

LÄS MER: Utredningen med avgörande betydelse för mördarens framtid

På måndag fortsätter rättegången i fallet under en eftermiddag, då ska parterna mötas för sista gången innan Uddevalla tingsrätt meddelar sin dom.

– Någon som tar livet av en annan människa har någon form av störning, men frågan har alltså varit om det är en allvarlig psykisk störning. Då utesluts fängelse och man står inför rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, förklarar rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Jim Westerberg är åklagare i fallet Wilma Andersson, han anser att pojkvännen ska dömas till livstids fängelse. Bild: Edvin Bergström
Jim Westerberg är åklagare i fallet Wilma Andersson, han anser att pojkvännen ska dömas till livstids fängelse. Bild: Edvin Bergström

Yrkat på livstids fängelse

Mannen är alltså ännu inte dömd men Uddevalla tingsrätt konstaterade efter rättegångens slut att det finns övertygande bevisning som visar att pojkvännen bragt Wilma om livet.

Pojkvännen är åtalad misstänkt för mord och brott mot griftefriden. Åklagaren har yrkat på att mannen ska dömas till livstids fängelse.

– Det är ett förväntat beslut, det är sällan man har så bra bevisning i ett mordfall, det har varit oerhört mycket bevisning i det här fallet och det är svårt att komma fram till annat än att han är skyldig, enligt vår bedömning, sa åklagare Jim Westerberg strax efter att Uddevalla tingsrätt meddelat att pojkvännen skulle genomgå den rättspsykiatriska undersökningen, för en månad sedan.

”Återstår bara fängelse”

När den Rättsmedicinalverkets yttrande nu kommit konstaterar Westerberg att det saknas förutsättningar för att pojkvännen ska dömas till rättspsykiatrisk vård.

– Då återstår ju bara fängelse och vi yrkar ju på livstid eftersom vi såg så många försvårande moment, säger han och menar samtidigt att han tror att tingsrätten helt kommer gå på åklagarnas linje:

– Om man ser på de domar på livstid som kommit den senaste tiden, då har omständigheterna inte alls varit lika allvarliga som det är här. Jag ser nog att det finns klara förutsättningar att döma till livstid och det verkar som att det är något som tingsrätten gör lite oftare än förut.

Utredningen pågår

Wilma anmäldes försvunnen söndagen den 17 november och dagen efter drog sökinsatserna efter flickan igång. Hundratals frivilliga och polis deltog. Efter två veckor hittades en kroppsdel, flickans huvud, i en väska i pojkvännens lägenhet.

Polisen konstaterade att det var uteslutet att finna henne vid liv. Sedan dess har sökinsatserna fortsatt. Men inga fler kvarlevor har hittats.

Även om rättegången är över fortsätter polisutredningen i fallet.

– Vi har gjort lite nya saker men jag kan inte gå in på det riktigt, men vi har gjort lite grejer, säger Sten-Rune Timmersjö, chef vid polisens enhet för grova brott i Fyrbodal.

Finns det fler misstänkta?

– Nej.

Pojkvännen nekar till brott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.