Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Edvin Bergström
Bild: Edvin Bergström

Wilma-fallet: Misstänkte mördaren fortsatt häktad

Åklagaren i Wilma-fallet behöver ännu mer tid. Nu har Uddevalla tingsrätt beslutat att den misstänkte mördaren ska sitta kvar i häktet i ytterligare fyra veckor. Åklagare Jim Westerberg räknar nu med att kunna väcka åtal inom två månader.
– Vi har en ganska bra bild av vad vi tror har hänt, säger han.

Mannen i 20-årsåldern som misstänks ha mördat 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla har häktats på nytt. Åklagarens önskan var att få ytterligare en månad på sig för att färdigställa utredningen.

Spår från misstänkte mördarens lägenhet

Mannen har suttit häktad i drygt 12 veckor. På fredagen beslutade Uddevalla tingsrätt i enlighet med åklagarens önskemål att mannen ska sitta kvar i häktet till den 13 mars. Nu väntar åklagaren på fler svar av analyser från lägenheten i centrala Uddevalla där den misstänkte mördaren bodde och där Wilma misstänks ha mördats den 14 november förra året.

LÄS MER: Wilma Anderssons misstänkte mördare begärs omhäktad – igen

Men trots att man inte hittat hela kroppen anser åklagare Jim Westerberg att de har en bra bild av vad som hänt.

– Vi har en ganska bra bild av vad vi tror har hänt här men vill ändå ha alla spår som finns för att veta om vi ska undersöka någon annan gärningsman eller om vi kan utesluta något, säger han.

Nu ser Jim Westerberg att åtal kan väckas om två månader.

– Vi hinner inte väcka åtal inom en månad men om vi fått alla provsvaren inom två månader och hinner delge utredningen till försvaret så kan vi som bäst väcka åtal inom två månader. Det är vad vi jobbar utefter just nu i vart fall, säger han.

"Inte hög grad av bevis som krävs"

Åklagaren anser att mannen i 20-årsåldern fortsatt är på sannolika skäl misstänkt för mord. Men mannen nekar fortfarande till brott och motsatte sig åtalsförlängningen.

– På ett sätt förstår jag beslutet i det här läget, det är inte hög grad av bevis som krävs för att komma upp i sannolika skäl så att man hamnar där är inte svårt att förstå, säger mannens advokat Beatrice Rämsell efter att tingsrätten meddelat sitt beslut om fortsatt häktning på fredagen.

Helt isolerad – men får titta på tv

Jim Westerberg begärde att den misstänkte mannen skulle sitta fortsatt häktad med fulla restriktioner – vilket bestreds av mannens advokat.

Restriktionerna innebär att mannen inte får ha kontakt med någon annan förutom häktespersonalen, varken per telefon eller brevledes.

– Det är total isolering, den förändring som skett sedan den senaste häktningsförhandlingen är att han fått tillstånd att titta på tv, säger Beatrice Rämsell.

"Är besviken"

Den misstänkte mannen hade hoppats på att den nya häktningstiden skulle bli två veckor.

– Den stora besvikelsen är att man sätter tiden till en månad. Där finns en besvikelse från min huvudmans sida. Han hade i vart fall velat att det skulle bli två veckor. När man sitter under så pressade förhållanden är korta mål mycket viktiga rent psykologiskt för att orka ta sig igenom, säger Beatrice Rämsell efter att Uddevalla tingsrätt meddelat sitt beslut.

Utöver mannen i 20-årsåldern misstänks även en kvinna och en man i 40-årsåldern för inblandning i mordet, de är anhöriga till den häktade mannen och är släppta på fri fot. Misstankarna mot de anhöriga gäller skyddande av brottsling samt brott mot griftefriden.

– De är än så länge fortsatt misstänkta, säger åklagare Jim Westerberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.