Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wilma, 17, försvann – detta har hänt

Söndagen den 17 november anmäldes 17-åriga Wilma Andersson försvunnen till polisen. Sedan dess har en stor sökinsats pågått efter den försvunna kvinnan som polisen tidigt misstänkte hade blivit mördad. Den 29 november hittades en kroppsdel som bekräftar att Wilma Andersson är död. En man i 20-årsåldern sitter häktad misstänkt för mord.
Bild: STEFAN BERG
Bild: STEFAN BERG

Anmäldes försvunnen av familjen

17-åriga Wilma Andersson försvann från Uddevalla torsdagen den 14 november. Polisen fick in en anmälan om försvinnandet av flickans familj söndagen därpå. Samma dag ringer polisen mannen som ett par dagar senare kommer att anhållas och senare häktas på sannolika skäl misstänkt för mord.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Inget brott misstänktes i början

Under måndagen, dagen då sökinsatsen inleddes, uppgav polisen att det inte fanns några indikationer på att det skulle ligga något brott bakom försvinnandet. Men det kom att ändras senare.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Flera fynd gjorda

Hjälporganisationen FIKK, Frivilliga insatser vid kris och katastrof, organiserade under måndagskvällen en stor sökinsats där många frivilliga deltog. Natten till tisdagen hittades ett par skor och ett glasögon i ett skogsparti cirka en halvmil utanför Uddevalla. Men polisen har inte bekräftat om fynden kan knytas till Wilma.

Misstänker brott

Efter fynden som gjorts kommer polis och åklagare fram till att mycket talar för att Wilma Andersson utsatts för brott.
På tisdagsförmiddagen tog polisen beslut om att behandla försvinnandet som en så kallad särskild händelse. Det innebär att de kan tillföra ytterligare personal och resurser till sökandet.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Man misstänks för mord

En man, som har en relation till flickan, anhålls också på tisdagsförmiddagen skäligen misstänkt för mord. Mannen nekar till brott. .
Bild: STEFAN BERG
Bild: STEFAN BERG

Beslut om häktning

På onsdagen uppger vice chefsåklagare Caroline Fransson att man planerar ytterligare förhör med den misstänkta mannen under torsdagen. Därefter ska det tas beslut i häktningsfrågan. Beslutet om mannen ska begäras häktas eller släppas på fri fot väntas senast klockan 12 under fredagen.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Sökandet koncentrerat till Uddevalla

Sökandet efter Wilma Andersson har pågått både i Uddevalla och Ljungskile. Men under onsdagen meddelar polisen att sökinsatsen i Ljungskile avslutas för att åter riktas mot Uddevalla där frivilligorganisationerna Fikk och Missing People söker. Polisen har efter det återkommit Ljungskile och sökt även där.
Bild: STEFAN BERG
Bild: STEFAN BERG

Man häktad misstänkt för mord

Under fredagen häktas den man i 20-årsåldern som suttit anhållen misstänkt för inblandningen i 17-åriga Wilma Anderssons försvinnande. Han häktas på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den högre misstankegraden. "Grunden för de här sannolika skälen dels är sådant som framkommit i den tekniska utredningen, dels sådant som framkommit genom förhör som hållits", säger vice chefsåklagaren Caroline Fransson efter häktningsförhandlingen i Uddevalla tingsrätt. Bland bevisen åklagaren lägger fram finns bland annat en händelserapport från Ljungskile som är skriven under tisdagsmorgonen. Vad händelserapporten handlar om har åklagare eller polis inte velat kommentera.

Ytterligare en man anhållen

Under söndagseftermiddagen anhålls ytterligare en man med koppling till Wilma Anderssons försvinnande. Mannen anhålls till en början på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott. Mannen är enligt GP:s uppgifter släkt med den häktade mannen. Enligt polisen har det framkommit uppgifter under utredningsarbetet som resulterat i anhållandet av mannen. Efter ett utförligare förhör beslutade åklagaren senare under söndagskvällen att försätta mannen på fri fot - men misstankarna mot honom kvarstår. Mannen nekar enligt sin advokat Tommy Nilsson till brott.

Sökandet fortsätter

Sökandet efter försvunna Wilma Andersson går måndagen efter in på sin andra vecka. Polis och frivilligorganisationer söker fortsatt efter Wilma. Försvarsmaktens röjdykare, som deltog även under den första veckan fortsätter att hjälpa till. Med hjälp av en undervattensfarkost söks bland annat Bäveån i Uddevalla av. Wilma Andersson är fortfarande inte hittad.

Åklagare och polis kallar till pressträff

Under onsdagen kallar åklagare och polis till pressträff i polishuset i Uddevalla. Tiden för pressträffen är utsatt till klockan 11.00 på torsdagen. I inbjudan skriver polisen att åklagaren Caroline Fransson och polisens kommenderingschef för sökinsatsen Lars Eckerdal kommer att ge en lägesbeskrivning av det arbete som har gjorts och som pågår och hur sökandet efter försvunna Wilma Andersson kommer att fortsätta.

Kroppsdel hittad – Wilma Andersson bekräftad död

Under fredagen meddelade polisen att man har hittat en kroppsdel som tillhör försvunna Wilma Andersson i Uddevalla. Kroppsdelen hittades under torsdagskvällen och gör enligt polisen att det är uteslutet att den försvunna flickan är vid liv. "Vi förstår att många är berörda av det här beskedet och vill rikta ett varmt tack till alla som bidragit och fortsatt kommer att bidra i sökandet", säger Lars Eckerdal.

Tipsa polisen

Polisen efterlyser hjälp med iakttagelser, eller annan information kring försvinnandet. Telefonnumret till polisen är 114 14.

Wilma Andersson beskrivs som cirka 168 centimeter lång, med långt mörkt hår med blonda slingor. Vid försvinnandet var hon troligen klädd i en lång svart pälskappa.

LÄS MER: Kroppsdel hittad i sökandet efter Wilma Andersson i Uddevalla

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.