Marcus Andersson, Gustav Cruce, Linus Myrbäck, Sören Eriksson, Pierre Noord och Emma Nevander ser fram emot satsningen. Bild: Lisa Henricson
Marcus Andersson, Gustav Cruce, Linus Myrbäck, Sören Eriksson, Pierre Noord och Emma Nevander ser fram emot satsningen. Bild: Lisa Henricson

Wendelbergs friluftsområde ska rustas upp

Ny grillplats, utegym, och en promenadväg till nya bostadsområden i Mölnlycke. Nu ska Wendelsbergsparken få ett rejält ansiktslyft.

ANNONS
|

Friluftsområdet, som är cirka 60 hektar, omkring Wendelsbergs folkhögskola är flitigt använt av skolans elever, föreningar, Hulebäcksgymnasiet och människor i närområdet.

I parken, som har anor från 1860-talet, finns åtta dammar som rustades upp för cirka tio år sedan. För övrigt har det inte skett så mycket underhåll av området, men nu planeras flera åtgärder.

– Vi vill göra siktröjningar och tydliggöra dammarna. Vi kommer även att rusta upp vandringsleder och utsiktsplatser, säger Emma Nevander, kommunekolog i Härryda.

Dessutom ska det bli en tillgänglighetsanpassad grill- och parkeringsplats för att göra det lättare att ta sig till området. Även utegym, nytt vindskydd och förbättrad skyltning ingår i satsningen. En hel del av idéerna kommer från en medborgardialog som genomfördes i början av förra året. Då märktes tydligt att många invånare och föreningar var engagerade, berättar Emma Nevander.

ANNONS

– Genom det här hoppas vi att kunna locka ännu fler att utnyttja naturen.

För att kunna förverkliga satsningen ansökte Härryda kommun om att få starta ett Leader-samverkansprojekt och beviljades nyligen nästan 1,5 miljoner från EU. Även fastighetsbolagen Wallenstam och Next Step Group, som båda planerar bygga bostäder vid Mölnlycke fabriker respektive Bråta/Landvettersjön är med och finansierar projektet och satsar tillsammans 600 000 kronor.

Som en del av upprustningen planerar kommunen att anlägga en grusad stig genom området som ska binda ihop Wendelsbergsparken med den nya stadsdelen Wendelstrand. Gustav Cruce, planeringsledare på Härryda kommun, betonar att gröna lungor blir allt viktigare när fler människor flyttar in i Mölnlycke.

– Det ska byggas över 1650 bostäder här och behovet av friluftsområden kommer öka. Genom satsningen kan vi väva ihop det med föreningslivets intressen.

Några av dem som välkomnar upprustningen är Scouterna och Friluftsfrämjandet i Mölnlycke. Båda föreningarna arrangerar många aktiviteter i området.

– För vår del är det positivt att det blir lättillgängligt, det kommer att bli lättare för människor att komma ut, säger Linus Myrbäck, mountainbike-ledare på Friluftsfrämjandet.

Planen är att arbetet ska starta nästa år och pågå fram till 2022.

ANNONS