Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Webbkamera visar tigerungarna

I mitten av april fick amurtigerungarna på Nordens Ark tillökning. I ett samarbete med Nordens Ark kan du nu följa ungarna och mamman på gp.se.

Det var i mitten april som tre ungar, två tjejer och en kille, föddes på Nordens Ark i Hunnebostrand. Killen heter Amur och de två tjejerna heter Sibiri och Altaica. Just nu är de fem och en halv vecka gamla. Djurvårdaren Emma Nygren berättar att allt har gått enligt planerna från födseln.

- Det har gått jättebra. De har mest legat inne i lyan med sin mamma men i fredags vågade de sig ut i hägnet för första gången, säger hon.

När tigrarna föddes var de stora som vanliga huskatter. Efter en vecka började de att öppna ögonen, lite senare lärde dig sig gå och nu börjar Amur, Sibiri och Altaica att bli allt mer självständiga.

- De börjar bli mer medvetna och utforskande, men det gör det lite extra jobbigt för mamman. Så fort de går ut ur lyan vill hon hämta tillbaka dem. Det är mycket jobb med tre ungar, speciellt när de blir mer och mer busiga, säger Emma Nygren.

Det är först när tigrarna börjar gå ut ur lyan som besökarna har möjlighet att se dem. Chansen finns alltså från och med nu.

- Just nu är de ute ganska sporadiskt, men det kommer att bli mer och mer frekvent. Det ska bli väldigt kul att följa webbkameran också. De diar fortfarande och har börjat bråka och busa allt mer, säger Emma Nygren.

Efter fem och en halv vecka har hon också börjat se allt tydligare personlighetsdrag hos tigerungarna. Hannen Amur är lugnast medan Sibiri och Altaica är mer intensiva. Altaica ska dessutom vara den mest högljudda av de tre.

- Hon är alltid den som skriker högst när vi undersöker henne, säger Emma Nygren.

Honan som nu fått ungar kom till Nordens Ark 2007. Hon är rankad som nummer ett i det europeiska avelsprogrammet och anses som särskilt värdefull eftersom hon är född i det vilda. Hon hittades övergiven av sin mamma, som troligen blivit skjuten av tjuvjägare. Hanen föddes 2010 i en tysk djurpark och kom till Nordens Ark förra sommaren. För att bekanta sig med sin nya miljö gick han den första tiden i ett eget hägn. När paret i vintras började intressera sig för varandra släpptes de ihop – och tycke uppstod direkt.

Om ett och ett halvt år kommer ungarna att placeras på andra djurparker. De närmsta veckorna kommer ungarna däremot att stanna i lyan tillsammans med sin mamma.

Och där kan du alltså följa dem med gp.se!

Fakta: Om amurtigern

I det vilda lever amurtigern i ryska Fjärran Östern. Det är den största och nordligaste underarten av tiger. Antalet amurtigrar i Ryssland har uppskattats till 428-502 individer och arten klassificeras som hotad på den internationella rödlistan.

Amurtigern hotas främst av illegal jakt, fragmentering av de miljöer där den lever, skogsavverkning och övrig förstöring av tigerns miljö. Olika skelettdelar och organ är eftertraktade inom den traditionella läkekonsten i främst Kina, Japan och Korea, men även i många andra sydostasiatiska länder. Ännu under 1990-talet dödades upp till 60 tigrar per år illegalt för läkemedelsindustrin. I dag är det främst tigerdelar som statussymbol som är orsak till den illegala jakten.