Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volontärjobbet gav Albin minnen för livet

Albin Ölveborn ville uppleva något annat än den svenska tryggheten. Han åkte till Kenya och arbetade som volontär på barnhem.

För Albin Ölveborn var det som att komma till en annan värld när han lämnade Sävedalen och så småningom landade i Kenya.

I drygt två månader var han där. Två dagar i veckan arbetade han på ett barnhem i Mathare, en fattig del av Nairobi. Barnen som bor där har lämnats på gatan av sina föräldrar.

– De är fattiga och barnen, som ofta föds med aids, behöver medicin som föräldrarna inte råd med.

På barnhemmet bor också gatubarn vars föräldrar är missbrukare. Ofta har även barnen hamnat i missbruk.

– En pojke som jag träffade började sniffa som åttaåring, men nu var han 13 och hade fått hjälp. Han skulle börja i skolan igen, säger Albin Ölveborn.

På ett annat barnhem där han jobbade, Cheryls center, fick barnen även sin skolgång. Albin hjälpte till som idrottslärare i sina idrotter, handboll och fotboll. Han engagerade en kenyansk akrobat för att barnen även skulle få gymnastik.

Albin Ölveborn lärde känna Mama Mercy, som förestod ett barnhem där det bodde 500 barn. Det saknades pengar för att inreda andra våningen.

– När regnperioden kommer behöver de flytta upp, så det gällde att skaffa pengar. Genom vänner och bekanta i Sverige fick vi mer än jag hade vågat hoppas på, säger han.

Det räckte till nytt golv och färg till väggar och tak. Hela arbetet finns att läsa om i bloggen albinolveborn.wordpress.com.

Den svenske volontären tränade med ett fotbollslag som spelar i högsta kenyanska ligan.

– De flesta spelar med en sko, på bästa foten. De blev väldigt glada då de fick skor från Sverige, säger Albin Ölveborn.

Under veckosluten blev det tid till att besöka nationalparker och bekanta sig med bland annat apor och zebror. Det gjorde Albin tillsammans med Erick Kiprop, som grundade organisationen ESHASP, Embakasi Slums Hygiene and Sanitation Program. Det var också hos honom Albin bodde.

– Jag var första volontären och nu är jag deras ambassadör. Jag har byggt en hemsida och ska söka bidrag till nya projekt. De vill dessutom ha nya volontärer, säger Albin Ölveborn.

Han rekommenderar andra att ta chansen.

– Det är fantastiskt att få uppleva kenyanernas lycka och att få dela deras glädje, säger han.

Bild: Bild: Privat
Bild: Bild: Privat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.